Kaukolämpötaloudetkin ovat merkittävässä asemassa energiansäästössä

16.10. 5:00

Tuulia Kotakorven kolumni (AL 12.10.) muistutti kaukolämpökotien erilaisesta asemasta energiakriisin keskellä. Toisin kuin sähkön hinta, kaukolämmön hinnan nousu on ollut hyvin maltillista. Tämän lisäksi kaukolämmön hinnan yleiseen kehitykseen ovat vaikuttaneet paikalliset tekijät, esimerkiksi paikallisen kaukolämpöyhtiön tavat tuottaa lämpöä.

Lue lisää: Voiko enää pyytää päästä saunaan? – Kotona ja kylässä opetellaan nyt ihan uudenlaisia tapoja ja soveliaisuuksia

Tällä hetkellä selvästi suurin osa kaukolämmöstä tuotetaan vihreästi. Fossiilisilla tuontipolttoaineilla tuotetaan enää murto-osa kaukolämmöstä muualla kuin Helsingissä. Tämän vuoksi kaukolämmön hinnan nousu onkin poikennut pääkaupungin ja muun maan välillä.

Tästä huolimatta kaukolämpökodit ovat yhtä lailla merkittävässä asemassa energiansäästötoimissa. Asunnon lämpötilan lasku ja suihkuaikojen lyhentäminen ovat tärkeitä toimia. Koska kaukolämpö lämmittää asuntojen käyttöveden, muodostuu helposti mielikuva rajattomasta kuumasta vedestä. Jokainen kuutio lämmintä vettä kuluttaa kuitenkin merkittävän määrän energiaa – oli kyseessä sitten pientalon oma lämminvesivaraaja tai kaukolämpöverkossa oleva kerrostaloasunto.

Energiakriisissä kaukolämpökavereilla voi tosiaan olla mukavammat oltavat – samalla onkin muistettava, että myös heidän säästötoimensa auttavat kaikkia alkavalla lämmityskaudella.

Justus Luokkanen

viestintäkoordinaattori, Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut