Fortumin miljardeilla olisi ollut käyttöä Kangasalan ja muidenkin kuntien terveyspalveluissa

8.10. 19:00

Pälkäneläismies kirjoitti Huolestunut pirkanmaalainen -nimimerkillä erinomaisen mielipidekirjoituksen (AL 6.10.), joka hänen vakavan oman asiansa lisäksi antaa aineksia moniin pohdintoihin. Hänen kokemuksiaan voidaan selittää yksittäistapaukseksi, mutta valitettavasti liian monet meistä eri puolilla Suomea ovat joutuneet kokemaan tai ainakin todistamaan vastaavia tapauksia.

Kirjoitus osoittaa karulla tavalla, mistä sote-uudistuksen olisi tullut lähteä: perusterveydenhuollon tehostamisesta ja nopean hoitoon pääsyn turvaamisesta.

Lue lisää: Sain keuhkoveritulpan ja yritin päästä hoitoon Kangasalla: Hetken ajattelin tilata ambulanssin terveyskeskuksen pihalle

Lue lisää: Potilas ei saanut apua vakavaan vaivaan Kangasalla – Miksi kukaan ei vastannut päivystyksen puhelimeen? Näin johtava ylilääkäri vastaa

Kirjoitus paljastaa räikeän ristiriidan arjessa elävän ihmisen ja megalomaanisten uudistusten maailmojen välillä. Visioiden ja strategioiden kuvitteellisessa maailmassa elävät korkeapalkkaiset ja usein poliittisesti valikoituneet teknokraatit ovat kovin etäällä arjen ihmisen elämästä ja terveyspalveluiden lattiatason toimivuudesta palveluita tarvitsevan näkökulmasta.

Kuntatyönantajien mukaan hoitajien äskeisen palkkaratkaisun hinta on noin 800 miljoona vuodessa (AL 5.10.). Mutta miksi johonkin on rahaa, mutta kohtuullisen palkan saaminen vaativaa työtä tekeville hoitajille tyssää aina rahaan ja vaati nytkin kuukausien taistelun?

Arjen ihmisen suhteellisuudentaju yhteisen rahan suhteen on koetuksella viime aikojen kuumissa puheenaiheissa. Muutamat visionääreinä ja huippukykyinä pestatut johtajat ovat saaneet ilman valvontaa mellastaa kansallisvarallisuudellamme. Valtionyhtiö Fortum on aiheuttamassa ehkä yli 10 miljardin tappiot.

Mikael Lilius toimitusjohtajana ja Peter Fagernäs hallituksen puheenjohtajana aloittivat 2008 investoimalla Venäjälle noin 5 miljardia – ja kohupalkkioin. Pekka Lundmark toimitusjohtajana ja Sari Baldauf hallituksen puheenjohtajana hankkivat 2017 vihamielisellä valtauksella Fortumia suuremman Uniperin; tästä ”loistavasta” ja hyvin palkitusta strategisesta liikkeestä on jo myönnetty koituvan miljardien tappiot. Ja silloisille ministereille vastuu on huonosti maistuvaa herkkua!

Lue lisää: Fortum kärsii Uniperista vajaan 6 miljardin euron tappiot – Ministeri Tuppurainen: ”Yhtiön omat varat kestävät tämän alaskirjauksen”

Lue lisää: Fortum myy koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle – Ministeri Tuppurainen: ”Väistämätön päätös”

Muutama vertailu kuvaa mittasuhteita. Valtion 80 miljardin budjettiesityksessä puolustusmenojen osuus on 6 miljardia, siis Uniper-sotkun tappioarvion verran. Lisättynä Venäjän 5 miljardin tappioilla Fortumin visionäärit ovat hukanneet yli 10 miljardia – yhtä paljon kuin 64 hävittäjään on myönnetty rahoitusta!

Fortumin eliittijohtajien huippupalkoilla tuuleen kylvämillä miljardeilla olisi ollut käyttöä niin Kangasalan kuin muidenkin kuntien terveyspalveluissa. Hoitajien palkkaratkaisun vuosittainen 800 miljoonaa on mitätön summa silloin, kun ylistetyt visionäärit saavat huseerata isännättömällä rahalla.

Paavo Lintula

Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut