Eversti (evp): Ukrainan sota osoittaa, mitä mätä johtajuus tarkoittaa – Naton johtajuuden osaamiskeskus sopisi Suomeen

On mahdollista, että aihetta sivutaan myös ensi viikolla Naton puolustusministerikokouksessa, johon Suomi ja Ruotsi osallistuvat puheoikeudella, kirjoittaa Vesa Nissinen.

8.10. 4:30

Kansanedustajat Ville Valkonen (Turun Sanomat) ja Pauli Kiuru (Aamulehti) ovat aktiivisesti virittäneet keskustelua siitä, millaista Naton toimintaa olisi Suomeen hyvä saada. Asia kiinnostaa myös lähinaapureitamme. Vierailtuani viikon sisällä sekä Liettuassa että Latviassa, ovat asevoimien edustajat nostaneet oma-aloitteisesti tämän asian keskusteluun. On mahdollista, että aihetta sivutaan myös ensi viikolla Naton puolustusministerikokouksessa, johon Suomi ja Ruotsi osallistuvat puheoikeudella.

Naton nykyisten kolmenkymmenen osaamiskeskuksen kirjo on laaja, mutta yksi asia loistaa poissaolollaan: johtajuus. Johtamisen prosesseja, teknisiä rakenteita ja uhkakuvia tutkitaan Natossa aktiivisesti. Sen sijaan puolustuksen ytimessä olevat eurooppalaiset, demokraattiset arvot ja niitä toteuttava johtajuus on vielä omaa osaamiskeskusta vailla. Ja juuri tästä osaamisesta, erityisesti asevelvollisten laadukkaan koulutusjärjestelmän näkökulmasta, Suomi tunnetaan.

Venäjän kyvyttömyys käynnistämässään sodassa Ukrainassa todistaa konkreettisesti, mitä huono tai jopa mätä johtajuus tarkoittaa menestykselle taistelussa. Vastaavasti Ukraina on vuoden 2014 jälkeen halunnut kehittää myös tätä osa-aluetta puolustuksessaan, ja tulokset ovat nähtävissä. Johtajuuden kehittäminen Natossa (NATO Leadership COE) olisi sekä tarvittavan doktriinin luomista, että jäsenmaiden johtajuuskäytäntöjen aktiivista arviointia ja kehittämistä yhteisen harjoitustoiminnan puitteissa. Tämä rooli sopisi Suomelle.

Vesa Nissinen

dosentti, eversti (evp)

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut