Musiikki kuuluu myös muistisairaalle, vaikka hän ei osaisi laittaa radiota päälle

Muistisairaus voi heikentää tavallisia arjen taitoja, kuten kykyä käyttää radiota, soitinta tai puhelinta.

22.9. 4:30

Mitä jos et saisi kuukauteen kuunnella musiikkia? Miltä maistuisi aamukahvi ilman radiota? Miten sujuisi juoksulenkki ilman Spotifyta? Entä miltä tuntuisivat illanistujaiset ystävien kesken lähikuppilassa, jos taustalla kumisisi musiikin sijaan hiljaisuus?

Musiikki on meille monelle itsestäänselvyys. Älypuhelimien ja nappikuulokkeiden myötä se kulkee mukanamme joka paikassa. Musiikki on läsnä arjen monissa tilanteissa ja se muistuttaa meitä eri ihmisistä ja tapahtumista. Se tuo iloa, toivoa ja lohdutusta ja myötäilee tunteitamme.

Musiikin monipuoliset positiiviset vaikutukset niin keholle kuin mielelle on todistettu useissa tutkimuksissa.

Elämässä voi kuitenkin tulla tilanteita, jolloin musiikin pariin pääseminen ei olekaan enää niin yksinkertaista. Aivosairaudet, kuten muistisairaus voivat muistin lisäksi heikentää tavallisia arjen taitoja: kykyä käyttää radiota, CD-soitinta tai puhelinta. Kuitenkin juuri muistisairaalle musiikki on erityisen tärkeää. Se kuntouttaa aivoja, tuo iloa ja onnistumisen kokemuksia sekä nostaa esiin muistoja omasta elämästä.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Muistiviikkoa teemalla Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa. Kannustamme kaikkia tekemään arjen pieniä muistiystävällisiä tekoja.

Kysy ikäihmiseltä, kuunteleeko hän musiikkia. Avaa radio ja tallenna suosikkikanavat hänelle. Kysy mielimusiikista ja soita sitä vaikkapa Youtubesta. Lähde konserttiin muistisairaan kanssa. Laulakaa yhdessä jokin laulu. Sinun pienellä teollasi on suuri vaikutus. Anna muistisairaalle mahdollisuus musiikkiin.

Kaisa Tienvieri

Maija Halme

Anna Arola

Heidi Sirviö

Minun ääneni -hanke, Arvokas vanhuus ARVA ry

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut