Päättäjät eivät tiedä, siksi he eivät usko kansalaistenkaan tietävän

16.9. 4:30

Sitra teki hiljattain tutkimuksen, joka paljasti, että päättäjiksi valitut eivät luota äänestäjiensä kykyyn ajatella ja keskustella. Miksi niin on?

Epäilen yhdeksi syyksi, vuosikymmenten kokemusten perusteella sitä, että päättäjien oma tietämys on usein varsin heikolla tasolla. Vai onko?

Perustan näkemykseni siihen, että julkishallinnon eri viranomaisissa tehdään viikoittain lukuisia laittomia päätöksiä. Olen muutamissa tapauksissa yrittänyt ennen päätöksentekoa lähettää esimerkiksi lautakunnan jäsenille tietoja tulevan päätöksen virheistä. Huonolla menestyksellä.

Eräs osaamisalani on sosiaalisektori, etenkin toimeentulotuki. Monessa tapauksessa olen toimielimen jäsenille lähettänyt tiedot pykälistä ja oikeasta soveltamisesta.

Niinhän siinä on yleensä käynyt, että virheellinen päätös on silti pysytetty, esittelijän ehdotuksen pohjalta. Kukaan jäsenistä ei päätöstä ole mitenkään kyseenalaistanut.

Olen vienyt asioita myös oikeuteen, sekä omia että asiamiehenä. Oikeus on sitten kumonnut toimielinten päätöksiä. Käsittämätön on päättäjien ymmärtämisen kyky.

Jotensakin minua hämmästyttää, miksi päätöksenteossa ei haluta kuulla tavallisia kansalaisia. Heillä on usein hyvää tietoa ja näkemyksiä asioista.

Väitän, että yhtenä syynä on, että päättäjät ovat todenneet, että heidän itsensä on vaikea ymmärtää asioita, joten miten joku voisi ymmärtää paremmin?

Juhani Vehmaskangas

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut