Heinätori pitää säilyttää – se on enemmän kuin viheralue

Heinäpuiston hävittäminen ei lisäisi luottamusta Tampereen kaupungin päätöksentekokykyyn.

16.9. 4:30

Tampereen kaupunginhallituksen jäsen, valtuutettu Jaakko Stenhäll (vihr.) ja yhdyskuntalautakunnan jäsen, varavaltuutettu Jaakko Vuorio kirjoittivat (AL 10.9.), että vihreämpi kaupunkitila ei estä rakentamista. He esittävät esimerkkejä hyvistä kehityspoluista, jotka osoittavat, että asuntorakentaminen ja uudet, kaikille avoimet viheralueet voidaan yhdistää toisiinsa.

Lue lisää: Vihreämpi kaupunkitila ei estä rakentamista – esimerkkinä Ruotula, Viinikanlahti ja Hiedanranta

Ihmiset ovat Stenhällin ja Vuorion mukaan jo tottuneet siihen, että Tampere kasvaa ja kaupunkia osataan tehdä.

Hyvä kehitys on perustunut kirjoittajien mukaan ennen kaikkea päätöksentekokykyyn. Kyky puolestaan perustunee jo tottumukseksi tulleeseen luottamukseen. Luottamus hyvään kehitykseen on siis säilytettävä. ”Olennaista onkin suunnata kehitystä niin, että täydentyvää kaupunkia ei ihmisten mielissä yhdistetä väheneviin viheralueisiin”, kirjoittavat Stenhäll ja Vuorio.

Kaikki kaupungin suunnitelmat eivät ole valitettavasti tukeneet luottamusta lähiluontoa ja kaupunkivihreää esiin nostavaa kehitystä kohtaan viime vuosina.

Arkkitehti Lars Sonckin vuonna 1902 piirtämä Pyynikinrinne on luontoa kunnioittavan kaavoituksen suuri klassikko. Kaavan kantavana ideana on jättää nykyisen Heinäpuiston ja Heinätorin alue rakentamattomaksi. Ainutlaatuinen luonnon muotoja mukaileva puutalo- ja puutarhakaupunginosa ei saanut rajoittua seinään, vaan kaikille avoimeen alueeseen. Kolme kaupunkiarkkitehtonisesti erilaista aluetta kohtaavat tällä rakentamattomalla paikalla, ja vain siellä.

120 vuotta Sonckin kaavataideteoksen valmistumisen jälkeen paikka on saanut yhden uuden hyötyaspektin lisää. Alueelle valmistuu mahdollisesti uusi taidemuseo, jonka näköalakerroksesta avautuu kulttuurihistoriallinen näkymä ainutlaatuiseen harjuluontokaupunkiin. Tai avautuisi, jos Tampere ei tukkisi tuota yhteyttä kerrostalolla.

Heinäpuisto on enemmän kuin ”viheralue”. Se on ainutlaatuinen näyte kaupunkiluonnosta ja kulttuurihistoriallinen kurkistusaukko terveyttä palvelevaksi suunniteltuun viherkaupunginosaan. Jos kaupunki hävittää Heinäpuiston, niin täydentyvä kaupunki kyllä yhdistetään väheneviin viheralueisiin. Lisäksi se yhdistetään kulttuuriseen tunnottomuuteen.

Pertti Julkunen

Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut