Vuokratyövoimaa tarjoavat yritykset kilpailevat hoitajista

Oma henkilöstö takaa hoitotyön jatkuvuuden. Vuokratyövoima parhaimmillaan tilanteissa, joissa tarvitaan lyhytaikaiseen poissaoloon nopeasti sijainen, kirjoittaa valtuutettu Anni Molari.

11.9. 4:30

Hoitajapulan myötä on nähtävissä uusi ilmiö: vuokratyövoimaa välittävät yritykset kilpailevat hoitajista tuntuvilla eduilla ja palkkatarjouksilla.

Kunnissa käytetään jo varsin laajasti vuokrahoitajia paikkaamaan henkilöstöpulaa siellä, missä rekrytointivaikeudet ovat kovimmat eli vanhusten palveluissa. Kotihoito ja tehostettu palveluasuminen eivät enää pyörisi Tampereellakaan ilman vuokratyövoimaa.

Vuokratyövoima on parhaimmillaan tilanteissa, joissa tarvitaan lyhytaikaiseen poissaoloon nopeasti sijainen.

Monelle hoitajalle henkilöstövuokraus tarjoaa vaihtelevan työn, jossa maksetaan työn vaativuutta vastaavaa palkkaa.

Vuokratyövoiman laajamittainen käyttö ei kuitenkaan ole toivottavaa. Ensinnäkin se maksaa todella paljon. Vuokrahoitajan tuntipalkka on karkeasti arvioiden noin viisi euroa enemmän kuin kunnan omien hoitajien tuntipalkka. Päälle tulee luonnollisesti vielä firman kate, koska henkilöstövuokraus ei ole hyväntekeväisyyttä vaan liiketoimintaa. Laskun maksavat veronmaksajat.

Toiseksi tilanne näyttäytyy kaupungin omalle henkilöstölle epäoikeudenmukaisena. Sain hiljattain kaupungin kotihoidon työntekijältä viestin, jossa hän kysyi, miksi Tampereen kaupunki maksaa maltaita vuokratyövoimasta, kun samaan aikaan oman henkilöstön palkka on jälkeenjäänyt. Kyseisellä hoitajalla on takanaan 35 vuoden ura hoitotyössä.

Kaupungin oma henkilöstö vastaa toiminnan kehittämisestä, opiskelijoiden ohjauksesta ja huolehtii vielä rutiinityötehtävien ohella henkilökohtaisista vastuualueistaan. Oma henkilöstö myös perehdyttää uudet työntekijät, mukaan lukien vuokrafirmoista tulleet. Vuokrahoitajaa eivät nämä vastuut paina. Hän tekee osuutensa ja poistuu.

Hoitotyö on ihmistyötä. Se on luonteeltaan erilaista kuin vaikkapa rakennusalan työ.

Vuokratyövoiman lisääntyneeseen käyttöön sisältyy riski, että hoitotyön laatu heikkenee. Vanhuspalveluissa, joissa vuokratyövoimaa käytetään jo paljon, tarvitaan jatkuvuutta. Kotihoidossa asiakkaiden tavallisin tyytymättömyyden aihe lienee juuri hoitajien tiheä vaihtuminen. Mitä enemmän vuokrahoitajia, sitä enemmän vaihtuvuutta. Vaarana on, että toimintaa ei kehitetä, asiakkaita ei tunneta, eikä omahoitajuus toteudu.

Tilanteesta ei voi syyttää vuokratyöfirmoja eikä hoitajia. Tämänhetkiset ongelmat ovat seurausta vuosikausia jatkuneesta alan kurjistamisesta. Kuvitelmasta, että halvalla saadaan hyvää ikuisesti.

Muutaman kuukauden kuluttua hoitajapula siirtyy kunnilta lopullisesti hyvinvointialueiden päänsäryksi. Pirkanmaan hyvinvointialueen päättäjillä on nyt todella iso haaste. Hoitajia tarvitaan lisää ja paljon. Lisäksi pitäisi vielä sitouttaa nykyinen henkilöstö ennen kuin kaikki hoksaavat, että samaa työtä voi tehdä vuokratyöfirman listoilla, mutta paremmalla palkalla ja vähemmällä vastuulla.

Sitouttamiseen tarvittaisiin ainakin jonkinlainen palkitsemisjärjestelmä, kilpailukykyinen palkka, kannustavaa johtamista ja parannus työoloihin.

Anni Molari

sairaanhoitaja, kaupunginvaltuutettu (ps.), Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut