Lasten liikuntaharrastukset verovähennyskelpoisiksi – summa voisi olla 300 euroa lapselta vuodessa

Alle 18-vuotiaiden rekisteröidyissä urheiluseurassa tapahtuvan harrastustoiminnan pitäisi olla vähennyskelpoista verotuksessa kotitalousvähennyksen kautta, kirjoittaa Jaakko Ikonen.

5.9. 4:30

Viimeisen reilun parin vuoden aikana hälyttävä määrä lapsia ja nuoria on lopettanut liikuntaharrastuksen, ja syyt ovat ymmärrettäviä. Yhteiskunnan on nyt nähtävä erityistä vaivaa sen eteen, että kynnys kokeilla ja harrastaa ohjattua liikuntaa jokaiselle sopivalla tavalla ja tasolla onnistuu ilman, että raha muodostuu ratkaisevaksi esteeksi.

Liikkuva koulu ja opiskelu -ohjelmat ovat olleet onnistuneita ja niiden rahoitusta täytyy jatkaa. Energianhinnan nousu uhkaa nostaa kuitenkin myös urheiluseuroissa harrastusmaksuja tasolle, joka on monelle perheelle liikaa. Hallituksen nyt budjettiriihessä esittämät toimenpiteet eivät ole tarpeeksi tehokkaita ja riittäviä.

Alle 18-vuotiaiden rekisteröidyissä urheiluseurassa tapahtuvan harrastustoiminnan pitäisi olla jatkossa vähennyskelpoista verotuksessa kotitalousvähennyksen kautta. Alaikäisen huollettavan kausimaksuista (ei lisenssit tai vakuutukset) voisi verotuksessa vähentää esimerkiksi 350 euroa/vuosi/lapsi. Yksinhuoltaja voisi vähentää koko summan, yhteishuoltajuudessa vähennys menisi puoliksi huoltajien kesken. Aktiivisuudesta palkittaisiin.

Liikunta on kulmakivi kaikelle hyvinvoinnille ja liikuntaseurat kolmannen sektorin voittoa tavoittelemattomana toimijana on erittäin kustannustehokas liikuttaja. Ei ole oletettavaa, että tämä tuki vaikuttaisi kausimaksuihin nostavasti samassa suhteessa.

Toinen mielestäni melko suoraviivainen ja tehokas keino olisi, että valtio varaisi seuraavassa lisäbudjetissaan tarvittavan määrärahan kunnille, jotta kunnat voisivat pidättäytyä perimästä paikallisilta seuroilta salivuokria ja muita liikuntapaikkamaksuja omissa kiinteistöissään.

Summa ei periaatteessa ole suuri, esimerkiksi meillä Lempäälässä saamani tiedon mukaan joitain kymmeniä tuhansia euroja, mutta jo muutaman tuhannen euron vaikutus yksittäiselle seuralle olisi merkittävä. Hyvää tässä olisi erityisesti se, että tuki kohdentuisi melko kustannustehokkaasti suoraan ruohonjuuritasolle ilman monimutkaisia 10 000 seuraa koskevia hakuprosesseja eli suurta työllistävää vaikutusta. Myöskin kuntien kannalta tämä olisi erittäin helppo järjestää, ne voivat jättää vain salimaksut laskuttamatta.

Olemme Suomessa taitavia keksimään erilaisia tukijärjestelmiä, hankkeita ja lisäbyrokratiaa. Niitä on nyt jo tarpeeksi.

Liikunnalla on kokonaisvaltainen vaikutus hyvinvointiimme, annetaan siihen kaikille mahdollisuus!

Jaakko Ikonen

varajäsen (kd.), hyvinvointi- ja kokonaisuusturvallisuusvaliokunta, Lempäälä

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut