Ehdotus sähkön säätämiseksi: sauna ja pyykkikone päälle vuorotellen talon numeron mukaan – parittomissa rakennuksissa parittomina päivinä ja parillisissa parillisina

30.8. 4:30

Sähkön jatkuvasti kallistuessa ja jopa tilapäisten katkojen uhatessa, me kuluttajat voisimme osaltamme tasata kulutuksen huippuja.

Perinteisesti suomalaiset saunovat lauantai-iltaisin. Miten olisi, jos otettaisiin vapaaehtoisesti käyttöön vuorosysteemi. Tämä toimisi samoin kuin vuoropysäköinti kaupungeissa, eli huushollin osoitteessa olevan viimeisen numeron perusteella. Sähkösaunaa, pyykin- ja astianpesukonetta käytettäisiin siten, että jos osoitteen viimeinen numero on parillinen, niin silloin tässä huushollissa käytettäisiin parillisina päivinä edellä mainittuja laitteita. Parittomaan numeroon päätyvät käyttäisivät sitten parittomina päivinä.

Jokainen voi keksiä vielä omasta taloudestaan sähköä säästäviä toimenpiteitä tämän lisäksi. Tällä tavoin tasaisimme sähkön kulutusta ja kenties välttäisimme säännöstelyn katkojen muodossa. Mielestäni tämä on parempi systeemi kuin että kylppäri pimenee juuri, kun olet laittanut shampoota hiuksiisi.

Lue lisää: 25 vastausta huippukalliista sähköstä juuri nyt – poimi tästä rahanarvoiset vinkit

Isoissa taloyhtiöissä käytäntö lienee haasteellinen, mutta niissä on yleensä saunavuorot vain kerran viikossa/talous. Pyykkikoneita ja muita sähkövempaimia tietysti on, joten niiltä osin systeemi toimisi myös kerrostaloissa. Edellä mainitut toimenpiteet saattaisivat hillitä myös sähkön hinnan korotustarvetta.

Me suomalaiset olemme sisukasta selviytyjäkansaa. Otetaan haaste vastaan siinä kuuluisassa ”Talvisodan hengessä”. Kokeillaan aluksi 100 päivää, kuten vanhempamme pärjäsivät kovan pakkastalven yli vaikeissa olosuhteissa. Näytetään maailmalle, että me pärjäämme.

Tietenkään edellä esitetty ei sovi kaikille ihan periaatteesta: ”Minähän saunon silloin, kun minua huvittaa”! Jos kuitenkin vaikkapa kaikkien puolueiden puheenjohtajat yhteisessä vetoomuksessaan esittäisivät edellä mainitun kaltaista vetoomusta toistuvasti medioissa, niin riittävän moni voisi tuumaan taipua ja välttyisimme pahimmalta.

Raimo Ohtonen

Pälkäne

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut