Laki palaa tieliikenteeseen vain, jos sakot nousevat tuntuvasti

28.8. 4:30

Poliisin resurssipula on vähentänyt liikennekäyttäytymisen valvonnan olemattomiin. Jalankulkijat ja polkupyöräilijät saavat rikkoa sääntöjä lähes vapaasti. Vaatimuksia turvavälien ja nopeusrajoituksien noudattamisesta alemmalla tieverkolla ei enää ole. Katsastuksista vapaissa perävaunuissa ei tarvitse olla valoja. Tieliikennelaki on näin lakannut osin olemasta voimassa.

Lain kunnioitusta ja siis olemassaoloa pidetään yllä joko korkealla kiinnijäämisen riskillä ja nykyisillä kohtuullisilla rangaistuksilla tai matalalla kiinnijäämisen riskillä ja lähes automaattisilla kovilla rangaistuksilla. Kaduillamme ja teillämme nyt vallitseva matalan kiinni jäämisen riski yhdistettynä kohtuullisiin rangaistuksiin ei lain käytännön olemassaolon näkökulmasta ole toimiva. Pelote ei ole riittävä. Turvallinen ja toisen osapuolen lailliseen toimintaan luottava liikenne alkaa olla vaarantunut.

Valtion talouden ja politiikan valintojen vuoksi poliisin resurssit liikenteen valvonnassa tuskin kovin pian paranevat.

Jos jalankulkijalle ja polkupyöräilijälle määrättävä sakko olisi vähintään satoja euroja ja moottoriajoneuvon kuljettajan vähintään tuhansia euroja, voisi laki palata takaisin kaduillemme ja teillemme. Pelote kiinni jäämisestä olisi käytännössä edelleen olemassa.

Timo Saarimaa

Tampere

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut