Laki lopetti vanhainkodit, mutta huonokuntoinen ikäihminen tarvitsee palveluja

Hyvinvointialueiden aloitus tarjoaa historiallisen hetken korjata vuosikymmenet jatkunut ikäihmisten palveluiden laiminlyönti.

28.8. 4:30

Iän karttuessa ja fyysisen kunnon laskiessa sairaudet iskevät ja voimat vähenevät nopeasti. Ikäihmisen kunnon äkillinen romahtaminen on vanhuspalvelun pirullinen kipukohta, jota pahennettiin vanhuspalvelulain säätämisellä. Vanhuspalvelulaki on ohjannut kunnat ja kaupungit lopettamaan ”vanhainkodit”. Lain mukaan ikäihmiset elävät nyt joko kotonaan tai palveluasunnossa.

Kunnat ja hyvinvointialueet voivat lain mukaan tarjota pitkäaikaista laitoshoitoa iäkkäille henkilöille vain, jos siihen on lääketieteelliset perusteet.

Vanhainkodit ajettiin Suomessa nopeasti alas, koska siitä seurasi merkittäviä säästöjä kunnille ja kaupungeille. Ikäihmisten siirtyessä palvelutaloihin palveluiden maksut siirtyvät osin Kelalle ja asukkaalle.

Vanhainkotien kustannuksista aikaisemmin vastasivat kunnat. Kunnissa ja kaupungeissa päätöksentekoa ohjaa pelkästään raha. Palveluiden laatu on valitettavasti toissijainen.

Nyt ollaan tilanteessa, että vanhainkodit ovat lakkautettu ja palveluasuntoja on aivan liian vähän.

Vanhus, jonka kunto äkillisesti romahtaa, viedään ambulanssilla päivystykseen. Hoitotoimenpiteiden jälkeen hänet palautetaan kotiin, vaikka hän ei siellä yksin pärjääkään. Vuodepaikat terveyskeskuksissa on vähennetty minimiin, ja sinne on vaikea päästä edes hetkeksi.

Tästä alkaa omaisten tai muiden läheisten kuukausien, jopa vuosien koettelemus. Huonokuntoinen vanhus ei enää nauti kotonaolosta, vaan pelkää yksinään. Yöt ovat levottomia vanhukselle ja läheisille.

Vanhus ei itse enää pysty taistelemaan oikeuksistaan. Omaiset ja läheiset, jos heitä on lähellä, ovat voimiltaan ja kyvyiltään hyvin erilaisia.

Vanhuksen pääsy palveluasumisen piiriin riippuu omaisen voimista ja taidoista taistella kunnan sosiaalitoimen virkailijoiden kanssa. Odottaminen käy todella raskaaksi. Kuntien sosiaalitoimen virkailijat, joille vastuu vanhuksesta todellisuudessa kuuluu, lykkäävät päätöksiä tekemällä kartoituksia.

Heitäkään ei tosin käy kateeksi. Vanhustyöstä vastaavat ovat pahassa välikädessä. Kunnan johto vaatii pysymään niukoissa budjettirahoissa, mutta samalla painaa tieto siitä, että vanhukset eivät saa riittäviä lakisääteisiä palveluita.

Maakunnissa kunnat pääsevät hoivatöitä karkuun, kun hyvinvointialueet ottavat vuodenvaihteessa vastuun myös vanhuspalveluista. Nyt olisi historiallinen hetki korjata vuosikymmenet jatkunut ikäihmisten palveluiden laiminlyönti.

Kuntien päättäjät eivät ole osanneet toteuttaa laadukkaita ikäihmisten ansaitsemia palveluita. Toivotaan, että hyvinvointialueiden valitut johtajat ovat riittävän kunnianhimoisia ja luovat kokonaan uuden palvelurakenteen, jossa jonottaminen loppuu.

Jukka Tuori

Maakuntaneuvos

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut