Tampereen yliopiston on turha haikailla takaisin vanhaan – yhteisö ei synny pakottamalla

29.8. 4:30

Aamulehden pääkirjoitus (AL 21.8.) toivoo, että yliopistosta tehdään taas yhteisö. Kirjoituksessa kerrotaan etäopintojen haitoista ja lähiopetuksen hyödyistä.

Yliopistot ovat ihastuneita omaan ajatuksensa siitä, että laittamalla satoja ihmisiä isoon saliin hengittämään samaa ilmaa syntyy yhteisö. Ehkä joku löytää kaverin massaluennoilta, mutta eivät kaikki. Suurin osa opiskelijoista löytää samanhenkisiä ihmisiä oman alan tyypeistä, harrastuksista tai järjestötoiminnasta.

Yliopisto ei voi määrätä yhteisöä syntymään. Määräysten sijaan kannattaisi kriittisesti analysoida, millä muilla keinoin yliopisto voi tukea uusien ja vanhojen opiskelijoiden kiinnittymistä ja sitoutumista niin opintoihin kuin yhteisöön. Opetusresurssien lisääminen, joustavuuden maksimointi ja matalan kynnyksen tuen takaaminen ei varmaankaan olisi huono alku.

Koronapandemia pakotti opettajat ja muun henkilökunnan siirtymään etätyöskentelyn maailmaan. Sinne revittiin myös opiskelijat. Nyt kahden tai joillain aloilla useamman vuoden kokemuksella voidaan tehdä valintoja opetuksen järjestämisestä. Kyse ei ole enää olosuhteiden pakosta. Toivottavasti kaikkea kantapään kautta opittua ei heitetä suoraan roskiin, vaikka haikailu koronaa edeltäneeseen vanhaan hyvään aikaan saattaa siihen johtaa.

Etätyö ja etäopiskelu nähdään nyt vuosienkin jälkeen laiskojen ja mukavuudenhaluisten vaihtoehtona – sellaisten, jotka eivät jaksa raahautua toimistoille aikaisin aamulla. Mielestäni tällainen vihjailu on raivostuttavaa ja sokeaa sille tosiasialle, että lähityö ja lähiopiskelu eivät ole automaattisesti tehokasta ajankäyttöä.

Olisi hyvä miettiä, miksi on erityisen tärkeää tulla kahdeksalta aamulla lähiopintoihin tai lähitöihin? Lopetetaan syyllistäminen erilaisista työnteon ja opiskelun muodoista, ja päivitetään asenteita: Monella eri tavalla voi saada hyvää jälkeä aikaan.

Yhteisö rakentuu sen jäsenistä eikä ylhäältä tulevilla ohjeistuksilla. Tampereen yliopisto voisi aloittaa kuuntelemalla opiskelijoita herkällä korvalla.

Tiia Annala

Opiskelija, Tampereen yliopisto

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut