Tampere maksaa yhdelle vaikuttajaryhmälle pyöreät nolla euroa – muut saavat samasta työstä 170 euroa

Nuorisovaltuuston jäsenille pitää maksaa vaikutustyöstä. Aikuisille maksettaisiin samasta työmäärästä hyvän kokoinen korvaus.

26.8. 5:15

Tampereen kaupungin nuorisovaltuusto jätti tammikuussa kuntalaisaloitteen 40 euron kokouspalkkioiden myöntämiseksi nuorisovaltuuston kokouksista.

Nuorisovaltuusto on kuntalain edellyttämä nuorten vaikuttajaryhmä, joka edustaa tamperelaisia nuoria kaupungin päätöksenteossa. Mukana olevat nuoret tekevät vapaa-ajallaan aktiivisesti vaikuttamistyötä. Aikuisille maksettaisiin samasta työmäärästä hyvän kokoinen korvaus.

Nuorten vaikuttamistyö edistää Tampereen elin-, veto-, ja pitovoimaa. Kaupungin muiden vaikuttamistoimielinten eli vammaisneuvoston, vanhusneuvoston, maahanmuuttajaneuvoston ja mielenterveys- ja päihdeneuvoston jäsenille maksetaan palkkioita 170 euroa kokoukselta. Nuorisovaltuusto saa omista kokouksistaan pyöreät nolla euroa.

Osalla nuorisovaltuuston jäsenistä on puhe- ja läsnäolo-oikeus kaupungin lautakuntien kokouksissa. Tästä he saavat palkkiota 60 euroa ja kaupunginvaltuustosta 80 euroa. Nämä palkkiot eivät koske kaikkia nuorisovaltuutettuja.

Toimielinten varsinaisille jäsenille maksetaan paljon suurempia palkkioita kuin nuorisovaltuutetuille. Varsinaisille jäsenille lautakuntien kokouksista maksetaan 200 euroa ja kaupunginvaltuustosta 390 euroa. Tässäkin on räikeä ero nuorisoedustajan ja varsinaisen toimielimen jäsenen välillä, vaikka he istuvat kokouksissa yhtä kauan. Nuorisovaltuuston jäsenet istuvat lisäksi nuorisovaltuuston omissakin kokouksissa.

Suomessa noin 74 prosentille kuntien nuorisovaltuustoista maksetaan kokouspalkkioita. Yleisesti ottaen näiden kokouspalkkioiden taso on erittäin matala verrattuna muihin kuntien toimielimiin. Reiluinta olisi maksaa samaa palkkiota kaikille vaikuttamistoimielimille.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa 11.4. käytiin rakentavaa keskustelua aloitteesta. Moni kaupunginvaltuutettu vaati asian käsittelyä uudelleen kaupunginhallituksessa, sillä se olisi tarkoituksenmukaista ja oikeudenmukaista. Toivoisin itsekin, että kaupunginhallitus kävisi asiasta uudestaan keskustelua ja vertailisi muiden kaupunkien käytäntöjä, jotta saataisiin aikaan kaikkia osapuolia tyydyttävä päätös.

On aika nostaa nuorisovaltuusto muiden kaupungin toimielinten ja vaikuttamistoimielinten kanssa samalle tasolle kokouspalkkioiden osalta. Se antaisi vahvan viestin jokaiselle kaupungin nuorelle siitä, että heidän edunvalvojansa tekemä vaikuttamistyö on aidosti arvokasta.

Arttu Vuori

Puheenjohtaja, Tampereen kaupungin nuorisovaltuusto

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut