Kallistunut öljy on nostanut maatalouden kustannuksia niin paljon, että pienillä vihannes- ja marjatiloilla hevonen on hyvä vaihtoehto

Kohonneet polttoainekustannukset kannustavat tiloja luomuviljelyyn.

23.8. 4:30

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on kohottanut tehoviljelyn kustannuksia niin paljon, että monet maatilat kärvistelevät kannattavuusrajoilla. Siirtyminen luomuviljelyyn alentaa kustannuksia.

Kallistunut öljy on nostanut maatalouskoneiden polttoainekustannuksia niin paljon, että pienillä vihannes- ja marjatiloilla hevonen on hyvä vaihtoehto. Suurilla vilja- ja maitotiloilla hevonen ei kuitenkaan ole vaihtoehto.

Tehoviljelyssä lannoitukseen käytetään keinolannoitteita. Näiden hinta on noussut, koska raaka-aineena on öljy. Luomuviljelyssä lannoitukseen käytetään kompostoitua eläinten lantaa. Jos hevosta käytetään peltotöihin, saadaan ilmaista luomulannoitetta. Luomuviljelyssä harrastetaan myös vuoroviljelyä, jossa edellisenä kesänä viljellään typpeä sitovaa esikasvia kuten apilaa.

Tehoviljelyssä kasvitautien, rikkaruohojen ja tuholaisten torjuntaan käytettään myrkyllisiä kemikaaleja. Näiden hinta on noussut. Luomuviljelyssä niitä ei käytetä. Tuholaisten torjuntaan käytetään torjuntahyönteisiä kuten petopunkkeja. Kasvitautien ehkäisyyn käytetään luonnonmukaisia liuoksia kuten nokkosvettä, joka toimii samalla lannoitteena.

Luomuviljellyt maataloustuotteet olivat ennen Venäjän hyökkäyssotaa selvästi tehoviljeltyjä kalliimpia, mutta nyt ero on tasoittunut. Markkinoita luomutuotteille on hyvin.

Jukka Ollikkala

Pälkäne

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut