Aina pitäisi pystyä tekemään vähän paremmin tai nopeammin – Kukaan ei jaksa ylisuorittaa loputtomiin

21.8. 4:30

On taas se aika vuodesta, kun kesälomat loppuvat ja koulut alkavat. Molemmat ovat usein täynnä iloista odotusta tai sietämätöntä ahdistusta. Voin pitkästä aikaa itse iloita siitä, että kuulun ensin mainittuun ryhmään.

Valitettavasti kaikki eivät ole yhtä onnekkaita. Sekä työ- että opiskelukulttuuri ovat nykyään niin suorituskeskeisiä, että pelkkä ajatus niistä saattaa hirvittää.

Oli miten tehokas työntekijä tai tunnollinen opiskelija tahansa, tulee helposti ajatelleeksi, ettei se riitä. Aina pitäisi pystyä vähän parempaan tai nopeampaan suoritukseen. Kuulostaako tutulta?

Nyky-yhteiskunta tuntuu vaativan aina vain enemmän. Uskon että se alkaa pikkuhiljaa näkyä. Oppimisvaikeuksista ja mielenterveyden häiriöistä kärsitään jo nuorina. Se on todella surullista.

Ketä tämä lopulta palvelee? Ei ketään. Kukaan ei jaksa ylisuorittaa loputtomiin – ei töissä, koulussa, eikä todennäköisesti harrastuksissa.

Tee itsellesi palvelus ja opi tunnistamaan jaksamisesi rajat. Älä anna kenenkään tulla kertomaan, mikä on sinulle parhaaksi. Kukaan muu ei tiedä, miltä tuntuu olla sinä.

Kukaan ei ole liian vanha oppimaan uutta. Tee siis sitä, mikä tekee juuri sinut onnelliseksi. Tätä ohjetta aion itsekin jatkossa noudattaa liiallisen pakkopullana puurtamisen sijaan.

Lila Lammi

Tampere

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut