Eläketurvakeskus laski: Näin 4000 euroa kuukaudessa ansaitseva yrittäjä saa maksamansa eläkemaksut takaisin

Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö vastaa yrittäjän kritiikkiin YEL-uudistuksesta. Laskelman mukaan yrittäjä ehtii saada maksamansa maksut takaisin, jos elää lähelle keskimääräistä elinajanodotetta.

18.8. 6:30

Jaakko Lintunen kirjoittaa (AL 10.8.) YEL-vakuutuksesta sekä siitä, missä iässä YEL-maksun saisi eläkkeen muodossa takaisin.

Lue lisää: YEL-järjestelmää on vaikea erottaa pyramidihuijauksesta – Lakiehdotuksella halutaan siirtää enemmän rahaa yrittäjiltä valtiolle

YEL on yrittäjän eläkevakuutus vanhuuden, työkyvyttömyyden ja perheenhuoltajan kuoleman varalle. Vakuutus eroaa säästämisestä. YEL-vakuutuksella varaudutaan esimerkiksi työkyvyttömyyden riskiin ja pitkän eliniän toimeentuloon. YEL-eläke sisältää indeksisuojan.

Eläkeiässä odotettavissa oleva elinikä eli eläkeaika on tällä hetkellä hieman yli parikymmentä vuotta. Esimerkiksi vuonna 1972 syntyneen yrittäjän alin vanhuuseläkeikä on 65 vuotta ja 11 kuukautta, jolloin eläke voi alkaa vuonna 2038. Elinajanodotteen mukainen eläkkeelläoloaika olisi hänelle 22 vuotta ja yksi kuukausi.

Hän maksaa 24,1 prosenttia eläkemaksua vuonna 2022 ja kartuttaa samana vuonna eläkettä 1,5 prosenttia työtulosta. Esimerkiksi 24 000 euron vuositulosta yrittäjä maksaa vuoden 2022 aikana maksuina 5 784 euroa ja kartuttaa kuukausieläkettä 27 euroa kuukautta kohti.

Jos työtulo olisi 48 000 euroa vuodessa maksu vuoden aikana olisi 11 568 euroa ja eläkettä karttuisi 55 euroa kuukautta kohti. Yrittäjä saisi vuonna 2022 maksetun maksun takaisin oltuaan eläkkeellä 17 vuotta ja 6 kuukautta. Silloin vuonna 2022 karttunutta kuukausieläkkeen palasta on maksettu saman verran kuin yrittäjä maksoi eläkemaksua vuonna 2022. Oletukset ansioiden ja indeksien kehityksestä vaikuttavat laskelmaan, nopeampikin takaisinmaksuaika on mahdollinen.

YEL-vakuutuksen työeläkkeenä saatavan tuoton voisi Eläketurvakeskuksen vuoden 2019 laskelmien perusteella arvioida keskimäärin olevan nyt työssä oleville sukupolville reaalisesti noin 2–3 prosentin luokkaa. Tuotto vaihtelee kunkin yksilön kohdalla keskeisesti sen mukaan, milloin hän jää eläkkeelle ja kuinka pitkään hän elää.

Vakuutuksesta suurimman tuoton saavat ne, joita vakuutetut riskit kohtaavat suurimmillaan: esimerkiksi nuorena työkyvyttömäksi tuleva tai positiivisen riskin tapauksessa pitkään elävä eli pitkään vanhuuseläkkeellä oleva.

Eeva Poutiainen

Kehityspäällikkö, Eläketurvakeskus

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut