Turvetuotanto ajettiin alas ja nyt siitä kärsitään

17.8. 4:30

Olemme ajautuneet itse aiheutettuun energiakriisiin. Vihreä siirtymä on päässyt tavoitteeseensa – mitä kalliimpi energia, sitä vähemmän sitä tuhlataan. Vihreää siirtymää hekumoineet eivät tulleet ajatelleeksi, että Pohjoismaissa ei lämmitetä taloja huvin vuoksi, eikä se ole vain rikkaiden etuoikeus. Talvella lämpöä tarvitsevat myös vähävaraiset, eikä heiltä löydy varallisuutta osallistua ilmastohurmokseen.

Kotitalouksien yleisin lämmitysmuoto on edelleen kaukolämpö. Yli 50 prosenttia Suomessa tuotetusta kaukolämmöstä menee ihmisten koteihin. Kaukolämpöä tuotetaan yhteistuotantolaitoksissa ja erillisissä lämpölaitoksissa. Polttoaineena on käytetty pääasiassa puuta, maakaasua, kivihiiltä sekä turvetta.

Maamme vasemmistohallitus halusi ajaa vuonna 2021 kotimaan turvetuotannon alas – energiaa kun oli saatavilla muutenkin. Turveaumat huutavat nyt tyhjyyttään.

Talousvaliokunnassa käsitellään energiatalouteen liittyviä asioita. Kansalaisaloite, joka vaatii turpeen luokittelemista uusiutuvaksi luonnonvaraksi, on kohta vuoden odottanut tämän valiokunnan pöydällä käsittelyä. Tämä valiokunta kokoontuu tietojeni mukaan neljä kertaa viikossa. Silti aikaa ja tahtoa aloitteen käsittelyyn ei näytä löytyvän Venäjä-pakotteista huolimatta. Kysymys kuuluu, kenen maaliin energiakriisiä pelataan.

Tulevat vuodet näyttävät Euroopassa ajan, jolloin energian hinnalla ja päästökaupalla ei ole enää mitään merkitystä.

Maria Rautanen

Diplomi-insinööri, yrittäjä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut