Tampereen keskustassa sijaitseva kävelykatu on todennäköisesti Suomen epäonnistunein lajissaan – tilkkutäkki vaikeuttaa kaikkien liikkumista

Tuomiokirkonkadulla autotiestä kävelykaduksi muutettava osuus koskee lähtökohtaisestikin vain noin 250 metrin pituista osuutta.

17.8. 7:00

Suomen arkkitehtuuriin ja asemakaavoihin perehtyneenä minulla pyörii usein mielessä sama kysymys: Miten laatia kaupungin ydinkeskustan kadusta mahdollisimman epäviihtyisä? Tampereen yhdyskuntalautakunta on pohtinut ja toimeenpannut samaa kysymystä viimeiset 10 vuotta asemakaavamuutoksin. Kyseessä on Suomen todennäköisesti huonoimmin toteutunut kävelykatuhanke, jota parhaillaankin kehitetään.

Suunnittelussa on hyvä lähteä Tammela-efektistä eli katu ei jatku missään tapauksessa joko autotienä tai kävelykatuna kaupunginosan halki, vaan mahdollisimman isona tilkkutäkkinä, joka vaikeuttaa kaikkien liikkujien matkaa.

Autotiestä kävelykaduksi muutettava osuus koskee siis lähtökohtaisestikin vain Kyttälänkadun ja Verkatehtaankadun noin 250 metrin pituista osuutta. Kun Stockmannia laajennettiin kadun näkökulmasta keinotekoiseksi alikulkutunneliksi, hyväksyttiin alimman kerroksen kahvilatilan laajentaminen niin leveäksi, että koko kadun leveys tältä kohtaa puolittuu. Liikkuminen polkupyörällä läpi käy todella ahtaaksi.

Kun kävelykatu jatkuu etelän suuntaan, ylitetään Hämeenkatu. Tällä puolen tulee vastaan keskustan ainoa 24 tuntia vuorokaudessa auki oleva McDonald’s, mikä varmistaa, että joka ilta kävelyalue muuttuu yleiseksi hengailualueeksi alkoholisteille, nuorisoporukoille ynnä muille yölenkkeilijöille.

Vaikka kadun ideana on olla kävelijöille kävelykatu, alueen taloyhtiöiden autoilijat liikkuvat sisäpihoilleen edelleen tätä kautta. Samoin tekevät ruokalähetit, jotka hakevat hampurilaisannoksia liikkeestä ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä.

Tuomiokirkonkadun kävelykatua on suunniteltu jatkettavan Verkatehtaankadulta Sorin aukiolle asti. Yhdyskuntalautakunta juhlisti asiaa hyväksymällä entisen Otavalanhovin kohdalle kaavan uudelle kerrostalolle, joka rakennetaan merkittävästi Tuomiokirkonkadun puolelle tulevan kävelytien keskelle.

Mielestäni nykytilaan on kaksi ratkaisuvaihtoehtoa. Joko Tuomiokirkonkatu palautetaan tilaan, jossa se oli ennen vuotta 2009 tilaansa tai asennetaan kävelykadun molempiin päihin huumausaineiden käyttöhuoneet. Ehkä suonensisäisten aineiden vaikutuksena olevat pystyvät tällä kadulla tallustaessaan nauttimaan parhaiten nykyisestä yhdyskuntalautakunnan aikaansaannoksesta.

Santtu Kivioja

OTM, Tampere

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut