Vanhuspalveluissa otetaan käyttöön uudet termit, mikä uhkaa sekoittaa käyttäjät – Sanat on tehtävä tutuiksi

17.8. 4:30

Sosiaali- ja teveydenhuollon keitoskattila kiehuu. Uudistetut sosiaalihuolto- ja vanhuspalvelulaki astuvat voimaan vuoden vaihteessa. Moni tuttu nimike ja käsite muuttuu. Lakien kautta on pyritty täsmentämään ja selkeyttämään hyvinkin kirjavaa palveluvalikoimaa.

Miten tavoitteet ja muuttuva käsitteistö saadaan niin työyhteisöihin kuin maallikoille tutuiksi?

Palveluasumisessa päiväaikainen palvelu- ja hoito ilman yöhoitoa poistuu. Palvelut myönnetään vastaisuudessa kaikille palvelutarpeen arvioinnin kautta kotiin.

Tehostettu palveluasuminen käsitteenä poistuu vuoteen 2027 mennessä. Tilalle tulee ympärivuorokautinen palveluasuminen. Tämä lähtökohtaisesti korostaa asiakkaan itsemääräämisoikeutta omassa asunnossaan, jonne saa ympärivuorokautisesti edelleenkin hoidon ja palvelun.

Laitoshoito vanhuspalveluissa sanana jää pois. Muutos auttaa ajan kanssa mieltämään, että työntekijät eivät enää ole laitoshoitoa tuottavia hoitajia, vaan asiakkaan rinnalla kulkevia ympärivuorokautista hoivaa antavia tukihenkilöitä.

Laki kirjaa turva-auttamispalvelut, tilapäisen asumisen, tuetun asumisen ja yhteisöllisen asumisen käsitteet. Kaikki käsitteet kaipaavat avaamista. Vasta silloin palvelusysteemi alkaa saavuttaa tarkoituksensa, kun työntekijät ja asiakkaat tuntevat käsitteet.

Kovin on hiljaista keskustelurintamalla ollut. Käsittely on eduskuntatasolla ja aluehallinnossa. Kunnatkin taitavat olla vähän kaukana muutoksesta.

Järjestöjen on otettava asia haltuun. Niiden on järjestettävä tilaisuuksia, joissa kansantajuisesti kerrotaan tulevista muutoksista niin, että tavallinen ihminen ne myös ymmärtää.

Lakitekstejä lukiessa suuren linjamuutoksen ymmärtää, mutta arkeen ihmisille asiat on puhuttava kasvotusten. Samalla on annettava kysymisen mahdollisuus, jotta asiat kirkastuvat.

Maikki Hämäläinen-Ylikahri

Eläkeliiton Pirkanmaan piirin vaikuttajavastaava

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut