Huoltaja voi säästää lapsen seurakunnan tilaisuuksilta koulussa – edes kirkon jäsenten ei ole pakko osallistua

Koulussa pitäisi ylipäätään keskittyä tunnustuksettomaan opetukseen.

12.8. 4:30

Jumalanpalveluksiin osallistuminen oli pakollista vielä 1800-luvulla, jopa jalkapuurangaistuksen uhalla. Ei ole onneksi enää edes evankelis-luterilaisen kirkon jäsenille.

Aikuisten työpaikalla ei yleensä ole työpäivään kuuluvia jumalanpalveluksia eikä hartaushetkiä. Valtaosassa perheistä viikonlopun vieton tapoihin ei kuulu jumalanpalvelus kirkossa sunnuntaisin.

Kun näin on, ei lapsiakaan ole syytä pakottaa koulupäivän tai päiväkotipäivän aikana osallistumaan jumalanpalveluksiin ja hartauksiin.

Mikäli lapsesi koululla on yhä seurakunnan jumalanpalveluksia ja hartauksia lukuvuonna 2022–2023 koulupäivien aikana, voit sanoa ei kiitos tai vain ei ilman kiitoksia.

On siis mahdollista ilmoittaa koululle, että oppilas ei osallistu evankelis-luterilaisen kirkon tai minkään muunkaan yhteisön uskonnollisiin tilaisuuksiin. Sama koskee varhaiskasvatusta päiväkodeissa.

Tällöin oppilas voi osallistua uskonnollisesti sitouttamattomaan, kaikille sopivaan toimintaan uskonnon harjoituksen sijaan. Mitä useampi oppilas osallistuu katsomuksellisesti neutraaliin vaihtoehtoon, sitä varmemmin koulun pitää keskittyä järjestämään lapsille kaikille sopivaa, laadukasta ohjelmaa.

Huoltajat voivat myös ilmoittaa koululle tietävänsä, että laki ja opetussuunnitelma eivät velvoita evankelis-luterilaisen kirkon jumalanpalvelusten ja hartauksien liittämiseen koulupäivien ohjelmaan. Opetuksen tulisi opetussuunnitelman mukaan olla uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta.

Koulun ei pitäisi jakaa oppilaita ja päiväkotilapsia kahtia minkään uskonnon tai kirkon tilaisuuksien takia, vaan keskittyä ainoastaan lakisääteiseen, opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan.

Koulun ei myöskään tulisi pakottaa huoltajia ilmaisemaan lastensa kautta perheen suhtautumista uskontoihin tai uskonnottomuuteen, koska ne ovat arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suojan piirissä.

Kunnat ja muut koulutuksen järjestäjät voivat lain ja ohjeiden mukaan päättää, että niiden oppilaitoksissa keskitytään vain uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamattomaan toimintaan. Tietävätkö kotikuntasi koulutuksen ja kasvatuksen päättäjät sen?

Esa Ylikoski

FM

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut