Hallituksen tulisi luottaa yrittäjien kykyyn hankkia itselleen lisäeläkettä

6.8. 4:30

Suomalaisista yrityksistä 93 prosenttia on alle 10 hengen pienyrityksiä ja 68 prosenttia on yhden hengen mikroyrityksiä. Tähän joukkoon mahtuu itsensä työllistäjiä, sivutoimisia toiminimiä ja mikroyrityksiä, joita perustavat esimerkiksi kulttuurialan sekatyöläiset, hierojat, ravintoloitsijat ja parturi-kampaajat. Puhutaan hyvin pienituloisista ammattiryhmistä, sillä miltei puolet yksinyrittäjistä tienaa alle 2 000 euroa kuukaudessa.

Hallituksen kaavailema YEL-uudistus nostaisi huomattavasti mikroyrittäjien eläkemaksuja. Tähän suurella osalla ei olisi varaa, ja maksukorotukset uhkaisi laittaa lapun luukulle kymmenillä tuhansilla yrityksillä Suomessa.

Hallituksen tulee vetää esitys takaisin ja korjata sen suurimmat ongelmakohdat. Näitä ovat muun muassa yrittäjän työtulon määrittäminen siten, että sivutoimista yrittäjää kohdeltaisiin herkästi kuin päätoimista. Tällöin siipien kokeileminen sivutoimisesti tulee mahdottomaksi.

Esitys ei myöskään tunnista pienituloisen mikroyrittäjän heikkoa asemaa, eikä esimerkiksi porrasta eläkemaksuja yritystulon noustessa, jolla voitaisiin juuri mikroyrityksien tukalaa tilannetta helpottaa.

Hallituksen tavoite paikata yrittäjien alivakuuttamista on hyvä. Hallituksen tulisi kuitenkin luottaa yrittäjien kykyyn hankkia tarvittaessa itselleen lisäeläketurvaa.

Yleisesti niin työntekijöiden kuin yrittäjien eläkemaksukiilan alentaminen tulisi sisällyttää seuraavaan hallitusohjelmaan.

Suomi elää työstä ja yrittämisestä. Meidän tulee kulujen kasvattamisen sijaan miettiä, miten voisimme kannustaa mikroyrityksiä kasvuun. Vihreiden ehdotus ensimmäisten työntekijöiden sivukulujen poistamisesta olisi tähän hyvä alku.

Jaakko Mustakallio

KTM, valtuutettu (vihr)

Tampere

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut