Eikö lomakaudella suomalaisia kuole enempää, vaikka hoitoon ei heti pääse?

Asetelma asettaa terveydenhuollon johtavat virkamiehet peruspalveluministeriä myöten huonoon valoon.

6.8. 4:30

Korona-epidemian ja hoitajaliittojen työtaisteluiden aikana esitettiin ja myös otettiin käyttöön poikkeuslakeja henkilökunnan riittävyyden takaamiseksi.

Jo ennakkoon tiedetty henkilöstöpula on osoittautunut tänä kesänä pahimmaksi vuosikymmeniin. Kukaan ei puhu pakko- tai poikkeuslakien asettamisesta mitään, ei edes peruspalveluministeri Aki Lindén. Ainoana äänessä on Valviran ylijohtaja Markus Henriksson, joka vetoaa, etteivät suomalaiset joisi niin paljoa.

Tuo vetoomus tuntuu lähinnä koomiselta, kun muistelee peruspalveluministerin lakialoitteita hoidon turvaamiseksi. Onko siis niin, että lomakaudella suomalaisia ei kuole enempää, vaikka hoitoon ei heti pääse? Olisiko hoitajapula pitänyt ratkaista kieltolailla? Kielletään kaikenlainen ryypiskely ja humaltuneena toikkarointi.

Mielestäni asetelma asettaa terveydenhuollon johtavat virkamiehet peruspalveluministeriä myöten huonoon valoon. Uutta lainsäädäntöä ryhdytään luomaan usein vain rajoittamaan yksilön oikeuksia, kun se sopii jonkun virkamiehen, ministerin tai organisaation tarpeisiin. Todelliseen tarpeeseen niitä ei näemmä säädetä.

Tammikuussa 2022 järjestettiin Suomen ensimmäisen aluevaalit. Kaiken tarkoituksena oli ratkaista sote-sektorin ongelmat järjestämällä sote-alueiden palvelut uudelleen uusien hyvinvointialueiden sisällä. Ensi vuoden alusta lähtien kukin alue ottaa järjestämisvastuun kontolleen.

Kas kummaa: aluevaltuustot eivät ehtineet toimia puoltakaan vuotta, kun jo kesän kynnyksellä alettiin huudella – ensin perussuomalaisten Riikka Purran suulla – etteivät rahat riitä. Sittemmin kuoroon ovat liittyneet niin RKP:n kuin kokoomuksen aluevaltuutetut.

Terveydenhuollon henkilökuntaa ei ole riittävästi. Kaiken pelastavia hyvinvointialueita ei saada rullaamaan, koska raha loppuu kesken. Mikä on lopputulos? Säätääkö eduskunta lain, joka määrää hyvinvointialueen potilaat pysymään terveinä?

Hieman happamana olen seurannut Fortumin Saksan-seikkailua ja miljardien valumista vakavaraiseen Keski-Eurooppaan. Demaritaustaisen omistajaohjausministerin Tytti Tuppuraisen hymy ei ole värähtänyt. Suoraa aasinsiltaa hoitajapulan, hyvinvointialueiden rahoituksen ja Fortumin välille ei saa. Verotulot ja pörssiyrityksen bisneksenteko kun ovat eri asioita.

Ainoa mikä suoraan yhdistää näitä asioita on sdp.

Riippukeinusta liberaali setämies ajattelee tulevan syksyn ja eduskuntavaalien tarjoavan mielenkiintoista seurattavaa politiikan harrastajille. Pitäisikö siis tilata jo ennakkoon kunnolla popcornia vai pilaako äänestäjien kalan muisti tulevan spektaakkelin?

Ainakin olemme saaneet jo tottua niihin mitä eriskummallisimpiin todellisuuksiin, joita päättäjämme meille ovat suoneet.

Jari Uusitalo

Liberaalipuolue

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut