Euroopan on kokonaan päästävä irti Venäjältä tulevasta energiasta – ydinvoimaloita tarvitaan lisää

Ydinvoimalat eivät olisi enää jättivoimaloita, vaan teholtaan 500–700 MW. Näitä valmistetaan tehdasmaisesti ja nopeasti 3–5 vuodessa.

5.8. 4:30

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on ajanut koko maailman nouseviin energian hintoihin ja sen johdosta kasvaviin inflaatiolukuihin. Nousevat inflaatioluvut ruokkivat itse itseään. On ensiarvoisen tärkeää saada energian hintojen nousu taittumaan etenkin Euroopassa, joka eniten kärsii Venäjän hyökkäyksestä.

Lyhyellä tähtäimellä Euroopan on palattava rusko- ja kivihiilen käyttöön muutamaksi vuodeksi, jotta vältetään EU:n joutuminen taantumaan. Samalla on jatkettava suunnitelmia vihreään energiaan siirtymisestä, vaikka se sodan johdosta viivästyy muutamalla vuodella.

Pitkällä tähtäimellä Euroopan on kokonaan päästävä irti Venäjältä tulevasta energiasta, koska Venäläisen energian saatavuuden luotettavuus on mennyt vuosikymmeniksi.

Tämän johdosta Eurooppaan on perustettava yhteenliittymä ison ydinvoimayhtiön perustamiseksi. Tämä yhteenliittymä ajaisi eurooppalaisen ydinvoimateollisuuden uudelleen ylös. Mukana pitää olla kaikki ne maat, joilla on ydinvoimateollisuuden kokemusta Ranskan johdolla eli Saksa, Iso-Britannia, Ruotsi ja Suomi.

Uusi yhtiö nostaisi Euroopan omavaraiseksi sähkön tuotannossa. Ydinvoimayksiköt eivät olisi enää jättivoimaloita, vaan teholtaan 500–700 MW. Näitä valmistetaan tehdasmaisesti ja nopeasti 3–5 vuodessa. Tuotevalikoimiin kuuluisi myös ydinvoimalaivoja. Nämä alukset on helppo sijoittaa rannikkoalueille, ja tarvittaessa ne voidaan siirtää helposti.

Näiden toimenpiteiden jälkeen Euroopalla olisi vihreään siirtymään tarvittavat sähkön tuotantomuodot eli ydinvoima, tuulivoima, aurinkoenergia ja vesivoima. Ydinvoima ja vesivoima tuottaisivat perus- ja säätövoimaa, joilla voidaan tasata aurinko- ja tuulivoimaa. Nämä sähkön eri tuotantomuodot takaisivat Euroopan omavaraisuuden sähkön tuotannossa.

Pertti Leppänen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut