Tampereen kaupunki voi lievittää hintojen nousun aiheuttamaa ahdinkoa – vapaavuosi tonttivuokrasta toisi mukavan säästön

Palkan tai eläkkeen suuruus ei riitä tätä menoa edes perustarpeiden tyydyttämiseen.

3.8. 4:30

Nyt kun talvi lähestyy ja tamperelaisissa kodeissa lämmityskulut lisääntyvät, kuinka paljon Tampereen kaupunki voisi helpottaa veronmaksajiensa taakkaa?

Esimerkiksi otan sähkölämmitteisen omakotitalon ja siihen käytetyn sähkön vuosihinnan. Kohdallani se oli viime vuonna koko vuoden osalta noin 3 150 euroa, joka teki siis kuukauden keskiarvona noin 262 euroa. Tämä summa ohjautui Tampereen sähkölaitokselle.

Tampereen veden osuus vuosikulutuksessamme oli noin 1 000 euroa. Omakotitalon tonttivuokra oli noin 778 euroa.

Maksoin siis viime vuonna Tampereen kaupungin elinikäisenä veronmaksajana noin 5 000 euroa kaupungin kassaan.

Historioitsijana mieleeni tulee niinkin kaukainen aika kuin 1700-luku. Tuolloin vuoden 1734 Ruotsin valtakunnan laissa haluttiin auttaa köyhiä suomalaisia vuokraviljelijöitä, jotka suostuivat ottamaan viljelykseen sotien takia autiotiloiksi joutuneet tilat. Heille myönnettiin vapautus maanvuokrasta.

Vielä runsas sata vuotta sitten vuosien 1902 ja 1909 maanvuokralakien mukaan maanvuokraukseen liittyvät helpotukset voitiin sopia vapaavuosina maanomistajan ja vuokralaisen kanssa. Silloin vapaavuodet perustuivat siihen, että vuokrattu alue oli tuottamattomassa kunnossa.

Vuoden 2020 voimassa olevan maanvuokralain mukaan vuokranantaja voi myöntää vuokraajalleen vapaavuosia esimerkiksi silloin, jos vuokralainen on tehnyt alueella perusparannuksia.

Nyt ehdotankin, että kaupunki voisi antaa asukkailleen maanvuokrauksessa vapaavuoden johtuen tulevasta syksyn tilanteesta, jolloin sähkön hinta voi nousta huimastikin. Vaikka nyt ei olekaan 1700-luku ja vaikka olenkin raivannut omaa vuokratonttiani ja pitänyt sitä kunnossa, laskin, että maanvuokran vapaavuosi tekisi kuukaudessa liki 65 euron säästön. Sen voisin käyttää kaupungin hyväksi muissa sille maksetuissa maksuissa.

Vapaavuosi toisi ainakin hieman mahdollisuuksia pienentää kaupungille maksamiani sähkölaskuja. Sitä paitsi olen perustamperelaisena maksanut jo yli puolivuosisataa kaupungille veroja, joten en pidä kohtuuttomana toivomuksen toteuttamista.

Lopuksi haluaisin mielenkiinnolla tietää, kuinka paljon Tampere pystyy itse tuottamaan sähköään asukkaittensa hyväksi? Voitaisiinko sen avulla pitää Tampereella tulevana talvena sähkön hinta kurissa? Jossainhan pitää löytyä katto korotuksille tai mahdollisuus jopa laskea hintoja, sillä palkan tai eläkkeen suuruus ei riitä tätä menoa edes perustarpeiden tyydyttämiseen, erityisesti jos inflaation annetaan laukata tällä vauhdilla!

FM Juha Javanainen

Historioitsija

Tampere

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut