Pelaavatko Venäjä ja Turkki yhdessä Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan? Presidenttien tapaaminen viittaa siihen suuntaan

31.7. 15:15

Olemmeko sinisilmäisiä, kun emme edes epäile, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan pelaisivat yhteistä peliä Suomen ja Ruotsin Naton jäsenhankkeella? Tähän suuntaan ei Suomen poliittinen johto ole ainakaan julkisuudessa viitannut.

Johtomme näyttää luottavan siihen, mitä Naton kesäkuun kokouksen yhteydessä Turkin, Suomen ja Ruotsin kesken terrorismista sovittiin. Sopimuksella Turkki antoi Natolle luvan kutsua Suomen ja Ruotsin jäseneksi. Tästä huolimatta ei Turkin mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-tie ole itsestään selvä asia.

Suomen ja Ruotsin vakuuttelut terrorismin vastustamisesta eivät näytä Turkin presidentille riittävän. Presidentti Erdogan esiintyy edelleen uhmakkaasti. Hän toisti muun muassa ennen Iranin matkaansa uhkauksensa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksen jäädyttämisestä, mikäli Turkin vaatimuksiin ei suostuta.

Iranin johdon tapaamiseen osallistui Erdoganin lisäksi Putin, jolle Erdoganin puheet Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksen jäädyttämisestä ovat varmasti mieluisaa kuultavaa. Onhan Venäjä Putinin suulla ankarasti vastustanut Suomen ja Ruotsin Nato-hanketta. Venäjä on jopa uhannut rangaista Suomea ja Ruotsia Natoon menosta.

Turkki on aiemmin suhtautunut Suomen Nato-jäsenyyssuunnitelmiin myönteisesti. Kun hakemisesta tuli totta, kääntyi Turkki vastahankaan ja syytti Suomea ja Ruotsia kurditerrorismin, eli kurdien työväenpuolueen PKK:n suojelemisesta.

Suomen johto ei Turkin presidentin jäädyttämispuheisiin ole julkisuudessa mitenkään reagoinut. Joka tapauksessa Naton yksimielisyyssääntö edellyttää, että Naton kaikkien jäsenmaiden on hyväksyttävä tai ratifioitava jäsenhakemukset. Yksi Nato-maa voi siis kaataa Suomen ja Ruotsin jäsenyyden.

Pentti Välimaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut