Metsätalous käyttää lukuisia uusia keinoja ympäristön suojelemiseksi

Metsäteollisuus on maalattu ilkeäksi peikoksi, vaikka luvut ilmastonmuutoksen torjuntatyössä ovat esimerkillisiä.

31.7. 15:13

Viime vuosina olen paljon lukenut mediasta, lehdistä ja netistä, miten avohakkuu ja metsien hakkuut ylipäätään lisäävät ja kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Vielä ei kukaan kuitenkaan ole minulle kyennyt selittämään, miten metsäsektorin aiheuttamat päästöt voivat ylittää metsien hiilinielun. Metsät kasvavat enemmän kuin niitä hakataan!

Metsäteollisuus on maalattu ilkeäksi peikoksi, vaikka metsäteollisuuden luvut ilmastonmuutoksen torjumisen vastaisessa työssä ovat aivan esimerkillisiä. Lähteestä riippuen on metsäteollisuuden suorat hiilidioksidipäästöt arvioitu jopa jo vuoteen 2035 mennessä lähelle nollaa. Silti avohakkuun ja hyvän metsänhoidon suosituksia parjataan ja arvostellaan.

Metsäteollisuus on laskenut hiilidioksidipäästöjään 66 prosenttia. Metsäteollisuuden ilmastohyöty on 16 miljoonaa hiilidioksiditonnia. Suomen metsävarat ovat 2,5 miljardia kuutiometriä. Nämä tiedot ja luvut löytyvät metsäteollisuus.fi:n sivuilta. Myös luonnonvarakeskus myöntää metsien olevan hiilinieluja niin kauan, kun hakkuut eivät ylitä kasvua. Näin ei ole tapahtunut vuosikymmeniin.

Metsäteollisuus on yksi eniten ilmastonmuutoksen pysäyttämisen eteen tekevä ala Suomessa. Ala osoittaa suurta yhteiskuntavastuuta ja uskoo pääsevänsä koko ketjussaan päästöttömäksi paljon ennen asetettuja tavoitteita. Miksi ympäristöaktivistit eivät anna tämän Suomalaisen yhteiskunnan hyväntekijän, sankarin jatkaa samalla mallilla?

Oma osuutensa on luonnon monimuotoisuuden eteen tehtävillä toimilla. Alalla implementoidaan jatkuvasti käyttöön uusia toimenpiteitä. Näihin kuuluvat säästöpuut, suojavyöhykkeet, erityisten tärkeiden elinympäristöjen suojelu, vesistöjen suojelu, riistatiheiköt, kosteikot, soiden ennallistaminen, vapaaehtoinen suojelu, eri-ikäisrakenteinen kasvatus ja niin edelleen.

Tämäkään ei näytä riittävän, kuten ei vuosikymmeniä jatkunut sitoutuminen luonnon ja talousnäkökulmien yhteensovittamiseen.

Miten narratiivi on karannut näin kauas todellisuudesta?

Aleksi Oldén

Metsätalousinsinööri, Kangasala

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut