Jotkut eläkeläiset tekevät pimeää työtä – eläkeläisten työtekoa verotetaan kohtuuttomasti

Jospa joku ottaisi kopin ja alkaisi asiaa viemään eteenpäin, kirjoittaa 73-vuotias Pia Lehtonen.

23.7. 5:00

Miksi verotetaan kohtuuttomasti eläkeläisen työntekoa? Anneli Taina kirjoitti erittäin tärkeästä ja ajankohtaisesta asiasta (AL 19.7.).

Lue lisää: Työtä tekevä eläkeläinen tuottaa plussaa yhteiskunnalle

Itse kirjoitin avoimen kirjeen 3.6. valtiovarainministeri Annika Saarikolle, työministeri Tuula Haataiselle ja omalle kansanedustajalleni kyseisestä aiheesta seuraavanlaisen kirjeen:

Olen 73-vuotias eläkeläinen. Olin palkkatyössä 68-vuotiaaksi ja olisin jatkanutkin, mutta työnantajani sai silloin minut irtisanoa ikäni perusteella.

Ansiotyötä olen tehnyt sekä itsenäisenä yrittäjänä, että palkkatyössä sekä yksityisellä että kunnallisella puolella, kaikkiaan 45 vuotta, välillä kahta kolmea työtä yhtäaikaisesti.

Nyt minulle on tarjottu töitä omalta alaltani viikonloppuisin. Työntarjoaja ei saa nuoria sitoutumaan, varsinkaan näin kesäaikana, joten hän kääntyi puoleeni, jotta saisi itse joskus vapaata, ettei tarvitse tehdä ympäripyöreitä päiviä. Selvitin verottajalta, miten se suhtautuu työntekooni. Luvattiin, että saan tehdä verottomana 800 euron edestä töitä tämän vuoden aikana, sen ylityttyä veroprosentti tulee olemaan 35.

Kun toivotaan, että kaikki "kynnelle kykenevät" tekisivät töitä, miksi siitä rangaistaan näin kovalla verolla?

Miksi ei voi periä veroa normaalin eläkkeen veroprosentin mukaan? Ei ole mielekästä tehdä kyseistä työtä, koska matkoistakin tulee omalla autolla suuret kulut. Eikä täällä maaseudulla ole mahdollisuutta joukkoliikenteeseen.

Tekisin mielelläni työtä, siitä käteen tuleva palkka on erittäin tarpeellinen lisä pieneläkeläiselle. Ja mikä tärkeintä, saa vielä tuntea itsensä tarpeelliseksi ja saa tehdä itselleen tuttua ja motivoivaa työtä, samalla tulee vaihtelua jokapäiväiseen elämään täällä syrjäkulmilla.

Tiedän myös kaltaisiani eläkeläisiä, jotka tekevät niin sanottua pimeää työtä ilman verokirjaa, töitä, joihin on mahdoton löytää vakituista työntekijää. Näin saadaan kuitenkin välttämättömät työt tehtyä.

Täytyisi varmaan tehdä jotakin asian korjaamiseksi. Anneli Taina ehdotti progressiivisen verotuksen käyttöönottoa. Tämä olisi myös minun ehdotukseni. Uskon, että on paljon muitakin kaltaisiani, jotka odottavat verokevennyksiä ja olisivat sen jälkeen ilomielin lähdössä "pelastamaan kotimaataan" työvoimapulasta.

Toivoin, että henkilöistä, joille kirjeeni postitin, edes joku vastaisi. Mutta turhaan olen saanut odotella. Onhan toki tänä päivänä maailmassa tärkeämpiäkin asioita hoidettavana, mutta...

Jospa joku muu ”ottaisi kopin” ja alkaisi asiaa viemään eteenpäin. Tehdäänkö kansalaisaloite, ehkä sitä kautta asia menisi eduskunnan käsittelyyn? Toivotaan näin.

Pia Lehtonen

Hämeenkyrö

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut