Nopeusrajoituksilla ei tunnu olevan paljonkaan merkitystä

Ajonopeuksien valvontaa pitäisi voimakkaasti lisätä, kuolonuhrit vähenisivät ja valtio saisi runsaasti kaivattuja lisätuloja, kirjoittaa Markku Rajala.

21.7. 5:00

Tilastojen mukaan noin puolet autoilijoista ajaa enemmän tai vähemmän ylinopeutta. He eivät tunnu tietävän, miksi nopeusrajoitukset ovat olemassa. Tosin itsellänikin sitä on vaikea ymmärtää, koska niillä ei tunnu olevan paljoakaan merkitystä.

Kokemuksesta voin sanoa, että ehkä noin yksi kymmenestä ajaa alle kymmenen prosenttia yli rajoituksen, loput kovempaa, tämä pätee nopeusrajoituksilla 30–80 kilometriä tunnissa, mitä alhaisempi rajoitus sitä suurempi ylitys.

Lue lisää: Näissä paikoissa peltipoliisit välähtävät useimmin Pirkanmaalla, katso koko lista – rikkeiden määrä on romahtanut viime vuosina

Kun nopeusrajoituksia ei ollut, menehtyi kolareissa ja ulosajoissa moninkertainen määrä nykyiseen verrattuna. Nopeusrajoitukset ovat siis muun muassa tämän takia olemassa. Vasta-argumenttina sanotaan, että tiet ovat nykyisin parempia, samoin autot, joissa on turvallisuutta lisääviä varusteita. Rajoitukset on kuitenkin määritetty ottaen huomioon nämä seikat.

Kaikki eivät tiedosta sitä, että törmäysvoima kasvaa eksponentiaalisesti nopeuden kasvaessa, eli jos nopeus esimerkiksi kasvaa kaksinkertaiseksi, kasvaa törmäysvoima nelinkertaiseksi eli ylinopeuksilla todennäköisyys kuolla kasvaa jyrkästi.

Tämän takia nopeuksien valvontaa pitäisi voimakkaasti lisätä, kuolonuhrit vähenisivät ja valtio saisi runsaasti kaivattuja lisätuloja. Koska poliisien resurssit eivät siihen riitä, on lisättävä reilusti kameravalvontaa.

Toisaalta olen sitä mieltä, että jokainen saa ajaa niin kovaa kuin suinkin haluaa kunhan tekee sitä suljetuilla teillä ja kilparadoilla eikä tule julkisille teille vaarantamaan muiden autoilijoiden turvallisuutta.

Markku Rajala

Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut