Työtä tekevä eläkeläinen tuottaa plussaa yhteiskunnalle

Suomessa on todennäköisesti maailman koulutetuimmat eläkeläiset, kirjoittaa Senioriliiton puheenjohtaja Anneli Taina.

19.7. 4:30

Kansanedustaja Pauli Kiuru nosti esiin ikääntyvien työntekijöiden merkityksen työelämässä (AL 16.7.).

Lue lisää: Kokemusta ei ole varaa jättää käyttämättä – työyhteisön piiloarvot voivat paljastua, jos tarkastellaan rekrytoitujen ja vakinaistettujen ikäjakaumaa

Tarvitaan joustavia työmahdollisuuksia ja asenteiden muutosta ikääntyneiden työntekijöiden työllisyyden lisäämiseksi. Samat keinot edistävät myös mahdollisuutta työllistää eläkeläisiä, joilla on työkokemuksen lisäksi elämänkokemus etunaan.

Ilmarisen tutkimuksen mukaan 37 prosenttia eläkkeellä olevista on tehnyt, ja peräti 64 prosenttia haluaisi tehdä, töitä eläkkeellä ollessaan. Eläkeläiset työskentelevät mielellään uusissa tehtävissä muun kuin aikaisemman työnantajansa palveluksessa. Osa-aikatyö ja keikkatyö ovat monen suosikkeja. Yrittäjyys on yksi vaihtoehto.

Selvä este työn tekemiselle eläkeiässä tällä hetkellä on se, ettei ikäihmisiä arvosteta työelämässä. Jo 55 vuotta täyttäneitä kutsutaan ikääntyneiksi ja eläkeiän kynnyksellä olevan työntekijän työtehtäviä voidaan ryhtyä vähentämään. Kuitenkin tuoreilla eläkeläisilläkin on kykyä ja haluja jatkaa työntekoa eläkkeellä. Työnantaja saa eläkkeellä olevan palkatessaan käyttöön tämän ammattitaidon, kokemuksen ja verkostot. Lisäksi 68 vuotta täyttäneen osalta ei tarvitse maksaa sosiaaliturvamaksuja.

Lisätöitä verotetaan Suomessa ankarasti. Eläkeläisiä voitaisiin kannustaa työntekoon keventämällä progressiivista verotusta.

Eläkkeelle siirtymisaika on Suomessa viime vuosina noussut hieman alle 63 vuoteen, mikä ei ole kovin korkea sekään. Kun eläkeläiset ovat pitkään eläkeiän saavuttamisen jälkeen terveitä ja hyväkuntoisia, yhä useampi heistä osallistuu jossain muodossa työelämään.

Lue lisää: Eva: Näin eläkeläiset voisivat tulla takaisin töihin uudenlaisella mallilla – ”Suurten ikäluokkien eläkkeelle päästäminen oli virhe”

Hieman yli puolet eläkkeellä olevista kokee, että eläke ei ole riittävä. Ei siis ihme, että juuri lisätulot houkuttelevat ihmisiä osallistumaan työntekoon eläkeiässä. Muita houkuttimia ovat oman osaamisen hyödyntäminen ja se, että työssä käynti toisi mukavaa sisältöä arkeen. Työssäkäynti ylläpitää toimintakykyä ja vireyttä ja hyödyttää sekä yksilöä että yhteiskuntaa.

Joustavat työmahdollisuudet ja ikääntyneiden työntekijöiden arvostus ovat hyvä lähtökohta muutoksiin. Suomessa on todennäköisesti maailman koulutetuimmat eläkeläiset. Osaamista kannattaisi hyödyntää.

Työvoima vähenee seuraavat 20 vuotta. Siten jokainen, joka tekee töitä lakisääteisen eläkeiän saavuttamisen jälkeen tuottaa plussaa yhteiskunnalle. Eläkeläisten työskentely parantaa julkisen talouden asemaa ja voi helpottaa työvoimapulaa esimerkiksi hoitoalalla.

On suomalaisen yhteiskunnan etu, että omasta halustaan työtä tekeviä eläkeläisiä olisi jatkossa yhä enemmän.

Anneli Taina

puheenjohtaja, Kansallinen senioriliitto

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut