Turistia masensi näky tamperelaisen kerrostalon jätepisteellä – laiska kierrättäminen toi lokit paikalle

14.7. 5:00

Olin turistina Tampereella heinäkuun alkupuolella viikon ajan. Vuokrasin keskustasta rautatieaseman läheltä yksiön, jonka ikkunasta saatoin päivittäin havainnoida taloyhtiön jätekierrätyspisteen jätelajittelua.

Jo tullessani varmistin vuokraisännältäni, että taloyhtiössä on jätekierrätys asianmukaisesti hoidettu. Vakuutuin siitä itsekin heti käydessäni tarkistamassa tilanteen. Minulle tällainen asia on olennaisen tärkeä asumismukavuuteen liittyvä tekijä.

Viikon aikana katteettomassa jätepisteessä tapahtui paljon. Erityisesti minua ihmetytti, miten sekajätelaatikot täyttyivät jo puolen viikon aikana kukkuroilleen. Jäteastioiden kannet eivät enää tahtoneet menneet kiinni. Seuraava vaihe oli, kun joku taho pakkasi sekajätepusseja isoihin jätesäkkeihin, jotka sitten oli nostettu sekajäteastioiden päälle.

Jätepisteen lajitellulle kierrätysjätteelle tarkoitetut laatikot sen sijaan olivat tyhjiä tai lähes tyhjiä vielä lähtöpäivänä, jolloin vein omat koko viikon aikana kertyneet jätteet kierrätyslaatikoihin.

Ihmettelin kovasti tällaista menoa taloyhtiössä. Olin toisaalta kiukkuinen, toisaalta masentunut lajittelun huonosta tasosta.

Tilanne sai surkuhupaisen käänteen lähtöpäivänä, kun aamun varhaisina tunteina lokit huomasivat jätesäkit. Naurulokit ja kalalokit olivat tulleet repimään säkkejä auki. Eloperäinen jäte kiinnosti lokkeja. Pihamaalla oli vakuuttava näyttö taloyhtiön jätekierrätyksen tasosta. Asvaltilla oli auki revittyjä jätepusseja ja niiden sisältä lojui sikin sokin.

Pussien sisältö paljasti, että näiden jätepussien tuottajat eivät olleet vaivautuneet minkäänlaiseen jätekierrätykseen.

Miten voi olla mahdollista monen vuoden valistustyön ja taloyhtiön kierrätyspisteen rakentamisen jälkeen, että kierrätystoiminta on näin alkutekijöissään?

Mauri Tiainen

Nilsiä

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut