Ammatillisen koulutuksen uudistukset ovat ristiriitaisia

11.7. 4:30

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt hallituskauden loppumetreillä merkittävän toisen asteen uudistuksen. Käytännössä uudistus koskettaa ammatillista koulutusta, jonka rahoitusta ollaan jakamassa kahtia. Nykyisen yhden rahoitusmallin sijaan jatkossa rahoitus jaettaisiin erikseen oppivelvollisten ja jatkuvan oppimisen koulutukseen eli käytännössä nuorten ja työikäisten koulutuksiin.

Ammatillista koulutusta uudistetaan jatkuvasti. Se ei itsessään olisi ongelma, jos uudistukset tukisivat toisiaan ja väliin mahtuisi myös pidempiä työrauhajaksoja. Nyt vuonna 2018 ammatillisen koulutuksen reformissa päätetyt suuntaviivat ollaan vuonna 2023 jo hautaamassa turhina. Rahoitusta ollaan jälleen jakamassa kahtia, kun vielä reformin yhteydessä katsottiin, että ammatillista koulutusta tulisi kehittää kokonaisuutena.

Kiirehtimisen sijaan ensin tarvittaisiin yhteinen kokonaisnäkemys siitä, mitä muutoksia nykytilaan ylipäätään tarvitaan. Esimerkiksi nykyisen rahoitusmallin ohjausvaikutuksista ja kustannusseurannasta tarvitaan tarkempaa ja pitkäaikaisempaa seurantatietoa. Lisäksi on selvitettävä paremmin valmistelussa olevien muutosten vaikutuksia jatkuvan oppimisen rahoituksen tasoon. Koulutuksen kehittämisen tulee perustua arviointitietoon.

Työelämän muutos koskettaa kaikkia työikäisiä ja yhä useampi tarvitsee osaamisensa päivittämistä. Nyt ehdotettu uudistus voi pahimmillaan johtaa siihen, että koulutuksen järjestäjien edellytykset tarjota jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia työikäisille heikkenee.

Ammatillisen koulutuksen tulee tulevaisuudessa vastata nykyistä paremmin sekä koko työikäisen väestön että eri toimialojen osaamistarpeisiin. Toivon, että hallitus ottaa tämän huomioon, eikä romuta jo hyvin toimivaa ammatillista koulutusta.

Jussi-Pekka Rode

elinkeinopoliittinen asiantuntija, Sivistystyönantajat

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut