Lemmikkialan alasajoa pitäisi nopeuttaa samaan tapaan kuin haitallisista energialähteistä luopumista

Harva nostaa esiin lemmikkien aiheuttaman kulutuksen kaikkine päästöineen, kirjoittaa Heikki Vähäkuopus.

5.7. 5:00

Ihmisen päätöksenteossa useasti tunteet ajavat järkisyiden ylitse. Näin ei pitäisi olla. Niin harva ihminen nostaa esille lemmikkiemme aiheuttaman kulutuksen kaikkine päästöineen, eettisine ongelmineen. Päättäviin elimiin päässeet eivät käytännössä koskaan, siinä missä tavanihminen menettää asiasta puhuessa ystävänsä, näin toimiminen poliittisissa piireissä kalahtaisi omaan nilkkaan viimeistään seuraavissa vaaleissa.

Minäkin, pieni tuntematon, siis vaikutusvallaton ihminen olen useaan otteeseen yrittänyt asiaa esille nostaa.

Lue lisää: Koirat on kielletty uimarannoilta, ja syy löytyy loisista – voivat aiheuttaa saman­kaltaisen epidemian kuin Nokialla yli 10 vuotta sitten: ”Muna voi säilyä tartunta­kykyisenä jopa vuosia”

Lue lisää: Ylöjärveläinen Mari Tapiainen muistaa surullisen tapauksen, jossa lemmikkejä ei tultukaan hakemaan koirahoitolasta – tällaista on täpötäyden hoitolan arki ja näin saat lemmikkisi hoitoon Pirkanmaalla

Lemmikkieläinten määrä jatkaa kasvuaan tarkoittaen, että mielitiettyjä ruokitaan alempiarvoisiksi katsomillamme eläimillä, saastuttavia tehtaita saastuttavine globaaleine logistiikkaketjuineen rakennetaan mitä erilaisimpien oheistuotteiden markkinoille saattamiseksi – häkeistä joulunuttuihin, kaikkea löytyy, palveluista puhumattakaan. Juuri pyöräilin koirien kuntosalin ohitse.

Pohdin, tulisiko kaikkien lemmikkieläinten ”omistajien” edes oikeasti vastata niiden ylläpidosta hoitoineen, viihdepalveluineen. Olisihan se askel oikeaan suuntaan. Esimerkiksi koiraparkin valmistaminen kaikkine pohjatöineen, aitoineen, ylläpitoineen maksaa todella paljon. Olen myös omin korvin kuullut, että toimeentulotukiasiakkaan kissan sairastuessa on tämän kallis hoito maksettu hänelle täysimääräisenä.

En tiedä kuinka paljon valtiolle ja kaupungeille aiheutuu kustannuksia näiden joutuessa rahoittamaan toimintaa, kuten eläinsairaaloita henkilökuntineen, valvontaa, toimitiloja ja tukien muodossa ties mitä.

Ensimmäinen askel lemmikkivapaaseen maailmaan – joka eittämättä ajallaan ihmisten alkaessa heräilemään on selviö – olisi se, että vastuu siirtyisi kokonaisuudessaan lemmikkien omistajille ja näin kaikki tuotteet ja palvelut järjestettäisiin yksityisten toimijoiden taholta ilman valtion tai kaupungin rahaa.

Koko alan alasajoa nopeutettaisiin samaan tapaan kuin haitallisten energialähteiden käytön tukemista yhteisistä kirstuista.

Heikki Vähäkuopus

Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut