Sähköpotkulautailu ei ole ilmastoteko

Sähköpotkulautojen ongelmat piilevät muuallakin kuin katukuvassa, kirjoittaa vastuullisuusasiantuntija Anniina Nurmi.

29.6. 5:00

Viime aikoina keskustelu sähköpotkulaudoista on keskittynyt lähinnä vaaratilanteisiin liikenteessä ja hujan hajan lojuviin skuutteihin, mutta niiden vaikutukset ulottuvat paljon Suomea pidemmälle. Eettisen kaupan puolesta ry:n selvityksen mukaan ihmisoikeuksien toteutuminen sähköpotkulautojen tuotannossa on täysin hämärän peitossa ja yritysten ilmastoväitteet ovat kyseenalaisia.

Sähköpotkulautayritykset ovat parantaneet lautojen pitkäikäisyyttä ja vähentäneet käytön aikaisia päästöjä, mutta nykyinen skuuttien käyttötapa ei ole ilmastoteko. Syynä on, että suurin osa sähköpotkulautamatkoista korvaa vähähiilisen tavan liikkua, kuten kävelyn, pyöräilyn tai matkan joukkoliikenteellä.

Toinen vielä vähemmän esillä ollut sähköpotkulautojen kompastuskivi on ihmisoikeudet. Sähköpotkulautojen tuotantoketju ulottuu maihin, joissa riskit ihmisoikeusloukkauksiin ovat yleisiä. Eetin selvityksestä käy ilmi, että yritykset eivät tunne lautojen koko tuotantoketjua, eivätkä pysty takaamaan ihmisoikeuksien toteutumista.

Tarvitaan paljon nykyistä tiukempaa lainsäädäntöä: päättäjien tulee viedä läpi hallitusohjelmaan kirjattu yritysvastuulaki, joka velvoittaisi yrityksiä huolehtimaan ihmisoikeuksien toteutumisesta koko tuotantoketjussa.

Vihreä siirtymä on kiireellinen, mutta se ei voi toimia tekosyynä sosiaalisen vastuun ohittamiselle.

Anniina Nurmi

vastuullisuusasiantuntija, Eettisen kaupan puolesta ry

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut