Yhteiskuntamme tarvitsee vapaaehtoisuutta ja hyvän­tekeväisyyttä – tarvitsemme hyvintoiminta­yhteiskuntaa

24.6. 5:00

Suomen väestö ikääntyy. Pitkään isänmaata palvelleet suuret ikäluokat ovat siirtymässä tulevina vuosina palvelijoista palveltaviksi. He ansaitsevat parhaan hoivan, huolenpidon ja rakkauden, mitä meillä on antaa. Vanhusten lisäksi yhteiskunnassamme on paljon muitakin autettavia ihmisryhmiä. Mutta onko julkisella sektorilla antaa tarpeeksi laadukasta hoivaa, kun hoitavia käsiä on jatkuvasti vähemmän suhteessa hoidettavien määrään?

Yhteiskuntamme on individualistisempi kuin koskaan. Suomi ei enää rakennu samalla tavalla lähiyhteisöjen ympärille kuin ennen. Erityisesti nuoremmassa polvessa ajatus valtion vastuusta vanhempien polvien hoivaajana on vahva. Tästä ei voi syyttää yksilöitä, sillä yhteiskuntamme on rakentunut voimakkaan julkisen sektorin ympärille jo vuosikymmenten ajan.

Lue lisää: Kotihoidon tarve jopa tuplaantuu Pirkanmaalla 20 vuodessa – Selvitimme, mitä pysäyttävät luvut tarkoittavat käytännössä: näillä kolmella keinolla haasteesta selvitään

On hienoa, että ihmisillä on oikeus hoivaan. Mutta mitä tapahtuu, jos julkiset palvelut alkavat murenemaan ikärakenteen vinoutumisen vuoksi? Itse asiassa palvelut murenevat jo nyt. Yhteiskuntamme tarvitsee toisista huolen pitäviä lähimmäisiä, vapaaehtoisuutta ja hyväntekeväisyyttä.

Omaishoitajien asema Suomessa on synkkä. Korvaus on pieni, vapaat eivät aina toteudu, henkinen tuki on heikkoa. Yhteiskunnan tulisi kasvattaa kannustinta omaisistamme huolehtimiseen rahallisesti. Myös koulutuksellista ja henkistä tukea tulisi tarjota enemmän. Yhteiskunnan olisi hyvä kannustaa joustavien rakenteiden kautta jakamaan omaishoitovastuuta läheisten kesken, jotta vastuu hoivasta ei kaatuisi vain yhden yksilön päälle. Omaishoito on taloudellisesti kannattava vaihtoehto yhteiskunnalle. THL:n mukaan se on neljä kertaa edullisempaa kuin tehostettu palveluasuminen. Myös kolmannen sektorin rooli hoivassa on tärkeä, eikä sen tukemista julkisin ja yksityisin varoin sovi unohtaa.

Toivoisin, että Suomi voisi olla enemmän kuin hyvinvointiyhteiskunta. Lähimmäisistä huolta pitävä hyvintoimintayhteiskunta on tavoittelemisen arvoinen asia.

Ami Rinta-Valkama

KD Nuorten puheenjohtaja, Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut