Nysse ja VR: Digitaaliset maksutavat ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta

Nysse ja VR tekevät kaikkensa, jotta asiakkaan matkakokemus olisi huippuluokkaa, kirjoittavat Pekka Ohtokangas ja Marika Schugk.

20.6. 5:00

Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse luopui kokonaan käteisen käytöstä busseissa 6. kesäkuuta joukkoliikennelautakunnan päätöksellä. Mielipidekirjoituksessaan (AL 11.6.) Topias Tanskanen esittää kritiikkiä käteisestä poistumisesta ja palveluiden digitalisoitumisesta. Nyssen muut lipputuotteet ja maksutavat ovat kirineet suosiossa käteismaksamisen ohi siinä määrin, että enää ani harva maksoi matkojaan käteisellä.

Lue lisää: Älypuhelinten diktatuuri näkyy Nyssessä ja VR:llä

Tarkoituksena ei ole kuitenkaan jättää ketään pysäkille tai rohkaista yksityisautoiluun. Palveluita hiotaan jatkuvasti, jotta matkojen maksaminen olisi vaivattomampaa ja reitit palvelisivat monipuolisesti kaikkia.

VR:n asiakkaat suosivat junalippujen ostossa vahvasti digitaalisia palvelukanavia. Niin kauko- kuin lähiliikenteen lippujen myynti asemien palvelupisteiden kautta on vähentynyt jo usean vuoden ajan. Vuonna 2021 lipunmyynnistä 2,7 prosenttia tapahtui asemilla ja 85,8 prosenttia itsepalvelukanavien kautta. Vastaavaa laskua ennustetaan tapahtuvan myös tulevina vuosina.

VR on kuitenkin halunnut panostaa monikanavaiseen palveluvalikoimaan, ja junalippu on mahdollista ostaa vr.fi-sivulta, VR Matkalla -sovelluksesta, asemien lipunmyynneistä Helsingistä ja Tampereelta, lippuautomaateista, R-kioskeilta ja puhelimitse VR:n asiakaspalvelusta. Puhelimitse tavoitettava asiakaspalvelu myös neuvoo mielellään lipunostossa, jos itsepalvelukanavien käyttämiseen tarvitaan tukea.

Lipunmyynti kaukoliikenteen junissa keskeytettiin koronapandemian aikana terveysturvallisuussyistä, mutta tilanteen helpotettua olemme palauttaneet lipunmyynnin kaukoliikenteen juniin maksukortilla. Lähiliikenteen junissa lipunmyynti on päättynyt kokonaan jo vuonna 2017.

Lue lisää: Nyssessä ei voi enää maksaa käteisellä – näin muutos on tähän mennessä sujunut

Topias Tanskasenkin taskusta löytyvä Nyssen matkakortti on kirkkaasti Nyssen edullisin ja vaivattomin lipputuote: matkakortin voi tilata myös kotiin kotisohvaltaan Nella.fi-verkkopalvelu kautta ja sille ladattu arvo ei vanhene.

Kaiken lisäksi Nyssen ja VR:n lippuyhteistyön ansiosta matkakortin kausi- ja arvoliput ja Nysse Mobiilin liput käyvät Tampereen lähiliikenteen junissa ja kaukoliikenteen junien Eko-luokassa. Muista kuitenkin vahvistaa matkaoikeutesi ennen junaan nousemista laiturin lippulaitteella ja säädä tarvittavat vyöhykkeet hyvissä ajoin.

Nysse Mobiili -sovellus on myös kätevä tapa ostaa lippuja. Ensinnäkin maksutapoja on sovelluksessa kolme, joko puhelinlaskussa maksettava mobiilimaksu, MobilePay tai pankkikortti. Toisekseen sovelluksella voi ostaa useamman lipun, itselleen ja vaikka lapsilleen tai puolisolleen.

Eikä käteinenkään ole täysin kadonnut, sillä käteisellä voi vielä ostaa ennakkokertalippuja tai ladata arvoa matkakortille Nyssen lukuisilla myyntipisteillä.

Uusien tapojen omaksuminen vie oman aikansa. Nysse ja VR tekevät kaikkensa, jotta asiakkaan matkakokemus olisi huippuluokkaa.

Pekka Ohtokangas

Nyssen viestintäsuunnittelija

Marika Schugk

Digitaalisten palveluiden johtaja, VR Matkustajaliikenne

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut