Aluevaltuutettu: Pitkän aikavälin säästöjä ei saada leikkaamalla, vaan panostamalla varhaisiin palveluihin

Lakisääteisten mielenterveyspalveluiden tulisi ulottua varhaiskasvatuksen lisäksi korkeakouluun, kirjoittaa aluevaltuutettu Julia Sangervo.

15.6. 5:00

Lasten mielenterveyden tuen tarve on kasvanut niin suureksi, että Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin lastenpsykiatrian lähetteiden määrä on lähes kaksinkertaistunut 10 vuoden aikana.

Kasvavaan kysyntään ei kyetä vastaamaan. Yksi syy lähetemäärien kasvuun on puute ennaltaehkäisyssä sekä palveluissa lievien ja keskivaikeiden oireiden hoitamiseksi. Siksi lieväoireisiakin ohjataan erikoissairaanhoitoon, mikä aiheuttaa sen ruuhkautumista. Tähän tarvitaan muutos.

Koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut ovat lakisääteisiä esi- ja peruskoulussa sekä toisella asteella. Olen jättänyt viimeisimmässä aluevaltuuston kokouksessa aloitteen niiden laajentamisesta varhaiskasvatukseen. Ei ole järkeviä perusteita sille, miksi lapsilla ei olisi tarvetta psykologian ja sosiaalialan asiantuntemukselle jo aiemmin: varsinkin, kun on osoitettu, että ensimmäiset 5 ikävuotta ovat kriittisiä myöhemmälle kehitykselle.

Esimerkiksi valtaosa lapsen kehityksellistä häiriöistä pystyttäisiin tunnistamaan ja tarjoamaan niihin tukitoimia jo ennen peruskoulua, jolloin ongelmat ovat voineet jo kroonisoitua. Laajemmin varhaiskasvatuksen psykologit ja kuraattorit tukisivat koko päiväkotiyhteisön hyvinvointia, edistäisivät varhaiskasvatuksen laatua, ennaltaehkäisivät ongelmia sekä tarjoaisivat niihin varhaista apua.

Sote-uudistuksen alla on puhuttu paljon tärkeydestä luoda säästöjä. Pitkän aikavälin säästöjä ei kuitenkaan aikaansaada leikkaamalla, vaan panostamalla erityisesti varhaisiin palveluihin. Muuten hintaa joudutaan yhä useammin maksamaan ongelmien kriisiytymisenä syrjäytymiseen asti. Pirkanmaan tulisi Suomen suurimpana hyvinvointialueena toimia tiennäyttäjänä toimivien perustason mielenterveyspalveluiden luomisessa, jotta yksikään nuori ei enää päätyisi nukkumaan ylitäyden suljetun osaston lattialle.

Lue lisää: Taysin nuorisopsykiatria on niin ruuhkautunut, että osa potilaista nukkuu lattialla –  sairaala avaa uuden osaston: ”Lähetteiden määrä on lisääntymistään lisääntynyt, eikä loppua näy”

Suuremmassa mittakaavassa opiskeluhuoltoa olisi tärkeä laajentaa sekä alku- että loppupäästä: lakisääteisten palveluiden tulisi ulottua varhaiskasvatuksen lisäksi korkeakouluun. Näin mielenterveyttä tuettaisiin läpi koko opinkaaren.

Julia Sangervo

psykologian kandidaatti, aluevaltuutettu (sit. vihreät), Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut