Älypuhelinten diktatuuri näkyy Nyssessä ja VR:llä

11.6. 5:00

Muutama vuosi sitten VR uudisti lippuautomaattinsa. Ennen sitä netistä sai tilattua etukäteen liput, jotka pystyi sitten asemalla tulostamaan VR:n automaatilta syöttämällä tilausnumeron ja itse annetun tunnisteen. Uudesta lippuautomaatista tämä yksinkertainen mahdollisuus ja ominaisuus kuitenkin haluttiin jostain syystä poistaa, ja se poistettiin.

Uudesta automaatista voi vain ostaa lippuja. Sen sijaan ennalta maksetut liput toimivat vain älylaitteissa.

Mutta entä jos sellaista älylaitetta ei ole? Näin ei ole ainoastaan vanhempien ikäluokkien parissa, vaan myös nuorempien keskuudessa.

Minä ja vaimoni kuulumme siihen nuorten aikuisten vähemmistöön, joka ei ole halunnut hankkia älypuhelinta kaikkine loukkuineen. On paljon helpompi välttää liikoja somealgoritmi- tai Netflix-jumeja, jos mukana ei ole sellaista puhelinta, jolla niitä voisi käyttää sormen hipaisulla missä vain ja milloin vain. Sen sijaan junassakin voi lukea vaikkapa kirjaa. Tästä syystä en siis voi ostaa lippuja ennakkoon.

Ja kun lippua ei voi ostaa ennakkoon, ei voi myöskään saada tarjouksia. Liput maksavat enemmän. Tai parhaassa tapauksessa juna-asemalla lippua ei ole enää saatavilla, koska junan paikat on myyty loppuun. Kieltämättä viimeksi mainittu on hyvin hypoteettinen tapaus, mutta mahdollista silti. Kaikki tämä vain sen takia, että automaateista ei voi enää tulostaa lippuja. Miksi ei?

VR ei tietenkään ole vaikeuttamisineen yksin. Toinen vastaava vaikeuttaja ja arjen ankeuttaja on Nysse.

Lue lisää: Nyssessä ei voi enää maksaa käteisellä – näin muutos on tähän mennessä sujunut

6. kesäkuuta voimaan astui Nyssen lippu-uudistus, jonka myötä itselleni nykyisin varsin yleinen bussilipunostotapa, eli käteinen, poistui. Älyluuri kun puuttuu, niin sovellus ei toimi. Eikä pankkikortissakaan ole lähimaksuominaisuutta. Ainut vaihtoehto on siis käydä ostamassa jotain ihmeen ennakkolippuja tai sitten ladata korttia. Mutta jos bussilla kulkee harvoin, niin jaksaako tällaista säätöä tehdä?

Ehkä Nysse palvelemisen sijaan ajattelee, että menkööt autolla? Vaivattomampaa se ainakin on.

Itse asiassa VR ja Nysse ovat menneet tässä vaikeuttamisessa eri suuntiin. VR pakottaa ostamaan liput asemalta, mikäli älylaitetta ei ole. Nysse pakottaa lähtemään lippuostoksille bussimatkan päähän kiskalle, mikäli älylaitetta ei ole. Hauskinta tässä on se, että junamatkat ovat yleensä ennalta suunniteltuja, bussimatkat taas useinkin spontaaneja.

Julkisilla molempiin lipunostopaikkoihin päästäkseen tarvittaisiin kuitenkin jo se nysselippu. Pistetäänkö siis patikaksi? Vai ajetaanko ensin autolla kiskalle ja sieltä sitten bussilla kotiin?

Älypuhelinten diktatuuri jatkuu. Palveluita leikataan, koska kaikki on siten vaivattomampaa. Ainakin VR:lle ja Nysselle. Samalla he ovat menettämässä ainakin tältä asiakkaalta paljon. Olinhan ennen VR:n uudistusta aktiivinen junamatkustaja. Ja ennen Nyssen uudistusta ainakin satunnainen bussimatkustaja, välillä matkakortilla, useimmiten käteisellä.

Topias Tanskanen

väitöskirjatutkija, Lempäälä

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut