Varustautuminen on välttämätöntä, mutta se ei ole rauhan tae

8.6. 4:30

Ukrainassa riehuva sota on saanut meidät pohtimaan oman maamme ja koko maailman varustautumista tulevaisuutta silmällä pitäen. Julkisuudessa eri alojen asiantuntijat ovat kuvanneet ja analysoineet siihen liittyviä kysymyksiä. Tämä on tärkeää, mutta meidän pitää kirkkaasti ymmärtää se, ettemme voi samanaikaisesti tehdä suunnitelmia sodan ja rauhan varalle, kuten nobelisti Albert Einsteinin väitetään sanoneen.

Varustautuminen on välttämätöntä, mutta se ei ole rauhan tae. Rauha ei suinkaan ole pelkästään sodan poissaoloa, vaan ennen muuta sitä, ettei kenelläkään ole syytä sotia. Voidaankin sanoa, että rauhan paras tae on oikeudenmukaisen yhteiskunnan luominen ja ylläpitäminen.

Sotimalla ei koskaan voida ratkaista kiistakysymyksiä ja saavuttaa lopullista rauhaa, jonka tulee olla yhteinen tavoitteemme. Sotimalla aikaansaamme parhaimmillaankin ainoastaan välirauhan, joka sekin on sinänsä hyvä asia.

Intialainen väkivallattoman ahimsa-periaatteen omaksunut itsenäisyystaistelija Mohandas (Mahatma) Gandhi oli mielestäni oikeassa sanoessaan, ettei rauhaan ole tietä, vaan rauha on tie.

Meidän tulee valita tämä kestävän, jopa ikuisen, rauhan mahdollisuus, koska muutoin meillä suomalaisilla eikä ihmiskunnalla ole todellista toivoa rauhanomaisesta tulevaisuudesta.

Matti Taneli

kasvatustieteen tohtori, opettaja ja pappi, Turku

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut