Suomen ja Pirkanmaan pitää pyrkiä pioneeriksi digitaalisuudessa ja datataloudessa

7.6. 4:30

Joonas Mikkilä Suomen Yrittäjistä painotti kirjoituksessaan (AL 15.5.), että pienten ja keskisuurten yritysten asemaa on vahvistettava alustataloudessa. Hän kirjoitti, että yleensä suuryritysten, esimerkiksi Googlen, hallussa olevat alustat ovat tuoneet monet työkalut myös pienten firmojen ulottuville. Pk-yritysten edellytyksiä palveluiden käyttöön on silti yhä kohennettava.

EU:n uudet digisäädökset luovat uusia mahdollisuuksia yrityksille. Jotta Suomi onnistuu olemaan pioneeri eikä perässähiihtäjä, tarvitaan kuitenkin laajamittaista yhteistyötä. Meidän tulee helpottaa erityisesti pk-yritysten sopeutumista EU:sta tulevien digisäädösten vaatimuksiin.

Suomessa on yhteisenä tahtotilana luoda digitalisaatiolle ja datataloudelle kansallinen visio ja tavoitteet vuoteen 2030. Tämä kehitteillä oleva Suomen digitaalinen kompassi on yksi keino tukea kehitystä.

Pirkanmaa on ollut eturivissä tässä työssä laatiessaan hiljattain omat suuntaviivansa digitaalisuuden edistämiseen. Pirkanmaan kompassin kärkinä ovat: väestön digitaalisten taitojen ja digialan ammattilaisten määrän lisääminen, turvallinen, tehokas ja kestävä digitaalinen infrastruktuuri sekä yritysten digitalisaatio ja julkisten palvelujen digitalisaatio.

Pirkanmaalla onkin erinomainen mahdollisuus profiloitua sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Business Finland valmistelee parhaillaan monivuotista datatalouden ohjelmaa, jonka ytimessä on yritysten auttaminen. Yritysten oman kehitystyön kanssa tarvitaan myös julkisen sektorin pitkäaikaisia ja laajamittaisia investointeja Suomen digitaalisuuden kehitykseen.

Yhteisen digitaalisen datatalouden kehittymistä tulee jouduttaa kaikin mahdollisin keinoin rahoituksesta koulutukseen ja lainsäädäntöön – tässä Pirkanmaan ja Business Finlandin yhteistyö voisi kantaa hienoa hedelmää.

Janne Järvinen

Mission lead, Digitalization, Business Finland

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut