Postinumero ei saa ratkaista, millaisia palveluja ihminen saa

Terapiatakuu toisi vaikuttavan hoidon terveyskeskuksiin, kirjoittaa Suomen Mielenterveys ry:n kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck.

7.6. 4:30

Terapiatakuu-kansalaisaloitteen allekirjoitti yli 52 000 suomalaista. Tavoitteena oli saada psykoterapeuttinen hoito yhdenvertaiseksi muiden vaikuttavien hoitomuotojen kanssa.

Maan hallitus esittää nyt yleistä hoitotakuuta, ei terapiatakuuta. Ministeri Aki Lindén on tuonut esille, että terapiatakuu on ongelmallinen, koska se rajoittuu vain yhteen hoitomuotoon. Näin ministeri sulkee silmänsä kasvavilta mielenterveysongelmilta ja terveyskeskusten kehittymättömiltä palveluilta, joiden takia erityistoimia mielenterveyshoidon parantamiseksi tarvitaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön palveluvalikoimaneuvosto on jo vuonna 2018 katsonut, että psykoterapia ja muut vaikuttavat psykososiaaliset hoidot kuuluvat terveydenhuoltoon. Myös tutkimusnäyttö ja hoitosuositukset puoltavat lyhytpsykoterapeuttisten menetelmien käyttöä tavanomaisten mielenterveyden häiriöiden hoidossa. Silti nämä hoidot ovat usein potilaiden ulottumattomissa: terveyskeskusten palveluihin sisältyy vain harvoin hoidollinen psykoterapia.

Mielenterveyspalveluiden osuus kuntien terveydenhuollon kustannuksista on laskenut koko 2000-luvun, vaikka monilla mittareilla suomalaisten mielenterveys on heikentynyt. Laittomiksi paisuneet jonot psykiatriseen erikoissairaanhoitoon kertovat karulla tavalla, että vaikuttavaa hoitoa ei ole ollut ajoissa perusterveydenhuollossa tarjolla.

Terapiatakuualoite haluaa tuoda lyhyen psykoterapian ja muut vaikuttavat psykososiaaliset hoidot ihmisten ulottuville terveyskeskuksiin. Lainsäädäntöä odotellessa työ on jo alkanut ja terveyskeskusten työntekijöitä on koulutettu psykoterapeuttisten menetelmien käyttöön valtakunnallisessa Terapiat etulinjaan -hankkeessa. Yksittäiset kunnat ovat ottaneet käyttöön terapiatakuun.

Jokaisella tulee olla yhtäläinen oikeus terveyspalveluihin, riippumatta siitä onko terveysongelma fyysinen tai psyykkinen. Myöskään postinumero ei saa ratkaista, millaisia palveluja ihminen saa.

Kristian Wahlbeck

kehitysjohtaja, MIELI Suomen Mielenterveys ry

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut