Asuntokauppojen kuntotarkastusten lainsäädäntö ei toteudu vieläkään – ala on pettynyt

Kuluttajan pitää olla tarkkana, sillä kuka tahansa pystyy tekemään asuntokaupan yhteydessä kuntokurkistuksia, kirjoittaa Kim Malmivaara Raksystemsistä.

1.6. 5:30

Hallitusohjelman kirjaus asuntokauppojen kuntotarkastusten lainsäädännöstä ei toteudu tällä hallituskaudella. Tämä on pettymys meille alalla toimiville, jotka teemme kuntotarkastukset alalla yleisesti hyväksytyn KH 90-00394-suoritusohjeen mukaisesti.

Se, ettei kuntotarkastustoimintaa saada vieläkään lainsäädännön piiriin, tarkoittaa sitä, että kuka tahansa pystyy tekemään asuntokaupan yhteydessä ”kuntiksia” ja kaiken maailman ”kuntokurkistuksia”.

Moni kodin myyjä tai ostaja valitettavasti luulee, että kaikki kuntotarkastukset tai ”kuntikset” tehdään samalla tavalla. Suoritusohjetta soveltaen tehtävät kuntotarkastukset eivät ole sama asia kuin suoritusohjeen mukaisesti tehdyt. Suoritusohjeen mukaan esimerkiksi riskirakenteisiin tehdään avaus kuntotarkastuksen yhteydessä.

Olemme tehneet paljon töitä, että kuntotarkastusten luotettavuutta rapauttava villin lännen meno loppuisi. Toivottavasti asia saadaan kuntoon edes seuraavalla hallituskaudella. Siihen asti kuluttajien on oltava tarkkana asuntokaupan kuntotarkastusta tilatessaan tai kuntotarkastusraportteja lukiessaan.

Kuntotarkastusta tilattaessa kannattaa varmistaa, että se tehdään suoristusohjeen mukaisesti. Kannattaa myös pyytää kirjallinen ja allekirjoitettu tilaussopimus, jotta riidoilta voi välttyä. Väitän, että vain pieni osa kunnolla tehdyistä kuntotarkastuksista on niitä, joiden vuoksi asuntokaupoilla riidellään.

Kim Malmivaara

Inspections & Surveys -liiketoimintajohtaja, Raksystems

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut