Suomen Sairaanhoitajat -liitto vastaa Silja Paavolalle: Terveydenhuollon saatavuus ei ratkea osaamisvaatimuksia laskemalla

Perusterveydenhuoltoon tarvitaan mielestämme entistä enemmän erikoisosaamista osaamisen madaltamisen sijaan, kirjoittavat Liisa Karhe ja Anna Suutarla Suomen Sairaanhoitajista.

1.6. 5:00

Kirjoituksessaan Lähihoitajat koulutettu arvioimaan hoidon tarve Silja Paavola arvostelee (27.5.) hallituksen esitystä hoidon tarpeen arvioinnin kriteereistä ja näkee tämän vaikeuttavan terveydenhuollon palveluja tulevaisuudessa, koska lähi- ja perushoitajat eivät ole arvioimassa hoidon tarvetta.

Lue lisää: Varhaiskasvatuksessa tehty virhe uhkaa toistua perusterveydenhuollossa

Hoidon tarpeen arviointi muun kuin lääkärin tekemänä tarkoittaa Valviran mukaan sitä, että ensikäynnillä arvioidaan yhteydenoton syy, oireiden luonne, vakavuus ja kiireellisyys potilaan kertomien esitietojen perusteella. Hoidon tarpeen arvioinnin perusteella määräytyy potilaan oikea hoitopaikka sekä se, millä aikataululla hän pääsee tai ei pääse hoitoon. Hoidon tarpeen arvioinnissa koulutuksella ja kokemuksella on suuri merkitys.

Sekä terveydenhuollon toimivuuden että potilaiden avunsaannin kannalta on tärkeää, että hoidon tarpeen arvioija ohjaa potilaan heti ensimmäisellä käynnillä oikean ammattilaisen luo. Suomen Sairaanhoitajat (entinen Sairaanhoitajaliitto) on kannattanut hallituksen esitystä, että hoidon tarpeen arviointiin tarvitaan laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö. Jos hoidon tarpeen arvioijalla ei ole riittävän laajaa koulutusta, osaamista ja kokemusta, ei saavuteta tarvittavaa tehokkuutta ja laatua esitetyn tiukkenevan hoitotakuun ja sujuvien laadukkaiden palvelujen toteuttamiseksi.

Ja toisaalta, jos potilaan hoidon tarve arvioidaan virheellisesti kiireettömäksi, syntyy inhimillistä kärsimystä ja lisäkustannuksia päivystyskäyntien ja tilanteen pitkittymisen seurauksena.

Sairaanhoitaja on koulutettu itsenäiseen päätöksentekoon ja antamaan neuvoja, tietoja ja tukea potilaalle sekä toimimaan tehokkaasti muiden ammattilaisten kanssa. Paitsi koulutuksesta myös kokemuksesta on hyötyä hoidon tarpeen arvioinnissa. Hoidon tarpeen arviointi tuleekin mielestämme keskittää kokeneille sairaanhoitajille.

Päivystyksissä on nykyisin lisäkoulutuksen saaneita hoidon tarpeen arviointiin erikoistuneita sairaanhoitajia, triagehoitajia. On toivottavaa, että perusterveydenhuollossakin sairaanhoitajat voisivat saada lisäkoulutusta hoidon tarpeen arviointiin. Ensikontaktissa potilaaseen tai asiakkaaseen olevalta edellytetään suurta vastuuta ja osaamista.

Perusterveydenhuoltoon tarvitaan mielestämme entistä enemmän erikoisosaamista osaamisen madaltamisen sijaan. Erikoisosaaminen tehostaa palveluja ja nostaa perusterveydenhuollon imagoa laadukkaiden palvelujen tarjoajana ja mielekkäänä työpaikkana.

Perusterveydenhuollossa tulee kehittää niin sairaanhoitajien kuin muiden ammattiryhmien työnkuvia, tarkistaa henkilöstörakenne ja mitoitukset sekä sijaisresurssit. Sairaanhoitajilta saamissamme viesteissä kuvataan työn hektisyyttä, hallitsemattomuutta ja epäjatkumoa sekä valtavaa pulaa resursseista. Nämä eivät ratkea osaamisesta säästämällä vaan päinvastoin, siihen satsaamalla.

Liisa Karhe

asiantuntija, Suomen Sairaanhoitajat

Anna Suutarla

asiantuntija, Suomen Sairaanhoitajat (entinen Sairaanhoitajaliitto)

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut