Pystytkö uimaan 200 metriä?

25.5. 4:30

Pohjoismaisen uimataitomääritelmän mukaan sinun tulee veteen pudottuasi ja saatuasi pääsi pinnalle, pystyä uimaan syvässä vedessä 200 metriä, josta 50 metriä selällään, onnistuuko? Neljäsosa suomalaisista 6-luokkalaisista on uimataidottomia ja aikuisista osuus on noin 30 prosenttia.

Suomessa on rantaviivaa ja järviä niin paljon, että jokainen meistä joutuu kosketuksiin veden kanssa. Uimataito tulisi kuulua jokaisen perustaitoihin. Se tuo turvallisuutta veden äärelle ja antaa mahdollisuuksia mukaviin, sosiaalisiin ja liikunnallisiin tilanteisiin.

Lue lisää: ”Aikuisen on oltava vedessä koko ajan käsivarren mitan päässä uimataidottomasta lapsesta” – Asiantuntija kertoo, miten rantareissusta saa turvallisen myös pienten lasten kanssa

Juuri julkaistun Suomen Uimaopetus ja Hengenpelastusliitto SUH ry:n tutkimuksen mukaan Suomessa noin 55 prosentissa kunnissa järjestetään uimaopetusta jokaiselle luokka-asteelle esikoulusta kuudenteen luokkaan. Lähes puolet jää opetuksen ulkopuolelle. Myös uintiopetuksen tuntimäärän suhteen lapset ovat eriarvoisessa asemassa.

Vain noin 12 prosentissa kunnissa opetusta järjestetään opetussuunnitelman mukaisesti kuusi tuntia kullakin alakoulun luokka-asteella. Uinti on ainoa laji, joka mainitaan opetussuunnitelmassa sen tärkeyden vuoksi.

Koulujen järjestämä uimaopetus on merkittävässä roolissa lasten uimataidon kannalta. Yhtä tärkeää on myös vanhempien tuki ja viime kädessä vastuu uimataidosta on kodeilla. Lapselle otollisinta aikaa oppia uimaan on 7-9-vuotiaana. Uimakoulut eri puolilla Suomea alkavat pian. Juuri nyt on aika ilmoittaa lapsesi uimakouluun, kenties myös itsesi.

Koululiikuntaliiton koordinoima Vesisankarit-hanke innostaa harjoittelemaan monipuolisesti uima- ja pelastustaitoja. Hanke tukee kouluja ja vanhempia näiden taitojen edistämisessä tarjoamalla materiaaleja ja tapahtumia. Tavoitteena on innostaa kaikkia uimataitoisiksi vesisankareiksi.

Paula Liljeström

vesisankarit-koordinaattori, Koululiikuntaliitto

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut