Yliopistosairaaloiden alasajo estettävä – rahoituksen puutteen vuoksi tulevaisuus ei näytä hyvältä

On hyvin erikoista, että hyvinvointialueet aloittavat toimintansa ensi vuoden alusta ja yliopistosairaaloiden rahoitus on edelleen auki, kirjoittavat kansanedustajat Sari Tanus ja Mia Laiho.

22.5. 7:28

Yliopistosairaaloiden tärkein tehtävä vaativan erikoissairaanhoidon lisäksi on lääketieteellisen koulutuksen ja korkeatasoisen kliinisen tutkimuksen tekeminen. Ne ovat edellytyksiä sille, että Suomi voi pysyä korkeatasoisena lääketieteen osaamisen maana, löydetään uusia hoitoja ja vaikeatkin sairaudet saataisiin hoidettua.

Sote-uudistuksen myötä yliopistosairaaloiden rahoituksesta on tullut iso kysymysmerkki. Rahoituksen puutteen vuoksi yliopistosairaaloiden tulevaisuus ei näytä hyvältä. Olisi pitänyt kuunnella asiantuntijoita ja huomioida puuttuva rahoitus jo sote-lakia valmisteltaessa. Näin hallitus ei kuitenkaan toiminut.

Sote-lakien käsittelyn yhteydessä eduskunta edellytti lausumalla, että ”sosiaali- ja terveydenhuollon koulutus-, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta ja niiden rahoitusta koskeva erillislainsäädäntö saatetaan eduskunnan käsittelyyn siten, että se tulee voimaan ennen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen toimeenpanoa”.

Yliopistosairaaloiden jatkuviin tehtäviin kuuluu lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon osaajien kouluttaminen eri erikoisaloille. Tämä tarkoittaa, että eri erikoisalojen hoitajat ja lääkärit kouluttautuvat työhönsä työn ohessa saaden uusinta mahdollista tutkittua tietoa ja näyttöä. Selvää on, että ilman rahoitusta laatu kärsii.

Toukokuun alussa hallitus antoi esityksen sote-uudistukseen liittyvän rahoituslainsäädännön muuttamiseksi. Alkuperäisessä esityksessä yliopistosairaala-alueiden rahoitustilannetta olisi parannettu niin sanotulla yliopistosairaalalisällä. Yliopistosairaalalisän hallitus veti kuitenkin esityksestä pois viime metreillä johtuen hallituksen sisäisistä ristiriidoista.

On hyvin erikoista, että hyvinvointialueet aloittavat toimintansa ensi vuoden alusta ja yliopistosairaaloiden rahoitus on edelleen auki. Jos rahoitusta ei tule, tarkoittaa se käytännössä tutkimus- ja opetustoiminnan alasajoa ja horjuttaa myös erityisen vaativan erikoissairaanhoidon järjestämistä.

Hallituksen on varmistettava kiireellisesti yliopistosairaaloiden riittävä rahoitus. Vaativaa erikoissairaanhoitoa ja laadukasta opetusta, tutkimusta, tiedettä ei saa romuttaa, vaan siitä on pidettävä kiinni.

Mia Laiho

LT, kansanedustaja (kok.), Uusimaa

Sari Tanus

erikoislääkäri, kansanedustaja (kd), Pirkanmaa

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut