Tositarina pyrkimisestä lääkäriin Tampereella: ”Koko soittoprosessi kesti yli kaksi tuntia”

19.5. 4:30

Elämä on toisinaan rankkaa. Kun sairaus iskee, se muuttuu vielä rankemmaksi. Halutessasi päästä terveyskeskuslääkärin pakeille, saada rohtoja, tilanne pahenee.

Tämä on tositarina nykyajasta pyrkiessäsi puhelimella lääkäriin Tampereella Hatanpään terveysasemalle.

Ensimmäisessä vaiheessa sinun pitää vakuuttaa sairaanhoitaja, että olen hoidon tarpeessa (hoidontarpeen arviointi). Arviointikeskusteluun pääseminen ei ole aivan yksinkertaista.

Puhelinvastaajan nauhaviestissä kerrottiin ”olet jonossa paikalla 9, voit odottaa tai valita numeron 1 ja sinulle soitetaan vuorollasi”. Kun odotin vuoroani reilun puolituntia, olin päässyt jonotuspaikalle 3. Hetken päästä kuuluu viesti ”Keskuksessamme on ruuhkaa, valitse numero 1, niin soitamme sinulle vuorollasi.” Puhelu katkeaa, koska en ehtinyt valita numeroa 1. Tässä vaiheessa tulee sanottua ”per..le”.

Kun pulssi on laskenut, soitan uudelleen. Jihuu, pääsen jonotuspaikalle 6. Puolentunnin kuluessa olen päässyt jonotuspaikalle 2. Tässä vaiheessa keskuksessa on taas ruuhkaa ja pitää valita numero 1 takaisinsoittopyyntö tai puhelu katkeaa.

Tällä kerralla olin vikkelämpi ja ehdin varata takaisinsoittopalvelun.

Odottelen, odottelen ja odottelen. Puhelun katketessa, minulle kerrottiin nauhalta ”sinulle soitetaan vuorollasi”. Odotin vuoroani reilun tunnin, sitten puhelin pärähti ja minua lykästi, sain peruutuspaikan. Koko soittoprosessi kesti yli kaksi tuntia.

Edellisellä kerralla kävin läpi samantapaisen prosessin. Silloin soittopäivä oli perjantai. Sairaanhoitaja soitti minulle seuraavana maanantaina.

Lue lisää: Hallitus esittää seitsemän päivän hoitotakuuta perusterveydenhuoltoon – nykyään määräaika on kolme kuukautta

Sairaudenhoidon pitäisi olla potilaslähtöistä. Sairaanhoitajan ja päivystävän lääkärin arviot potilaan todellisesta terveydentilasta tuovat yhtälöön monta kysymysmerkkiä puhelinarvauksen muodossa.

Kaksi kysymystä nousee päällimmäiseksi. Hoitaako vain yksi henkilö potilaiden puhelinhaastattelupalvelua ja miksi pitää kertoa muunneltua totuutta takaisinsoittopalvelun toimivuudesta.

Edellä kerrottu on arkitodellisuutta terveyskeskusbyrokratian koukeroista. Tuolloin hoitohenkilöstö ei olut lakossa. Arvostan suorittavaa työtä tekevää ammattikuntaa sekä toivon edunvalvontatyön johtavan palkkauksen ja työolojen kohentumiseen.

Markku Lehtinen

Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut