Keskustelu Eteläpuistosta leimataan helposti viivyttämiseksi

15.5. 4:30

Eteläpuiston rantapuistosta viemärityömaa? Aamulehti kertoo viemärityömaa-asiaa valmistellun, ja sen olevan nyt vain päätöstä vailla.

Lue lisää: Keskuspuhdistamon jättimäinen jäteveden purkuputki aiotaan koota Tampereen Eteläpuistossa, koska muuta paikkaa ei löytynyt: ”Jossain tämä työ täytyy tehdä”

Kuntalaki, hyvän hallintotavan vaatimukset sekä Tampereen kaupungin oma säännöstö kuitenkin edellyttävät, että valmisteltavista asioista tiedotetaan ennen päätöksiä, jotta niitä perusteineen voidaan arvioida julkisessa keskustelussa. Edes yhdyskuntalautakunnalla ei ole ollut asiasta tietoa. Tämänkö vuoksi Eteläpuiston asemakaavoitusta on perustelematta lykätty vuodelle 2024?

Vaihtoehtoja kerrottiin etsityn pari vuotta, ja yhden – uittotunnelin – Aamulehti mainitsikin. Asiasta nyt viriävä keskustelu leimataan helposti kaupunkilaisten aiheuttamaksi viivyttämiseksi, kun julkistaminen ei ole ollut asianmukaista.

Ranta-alueen kuvaaminen ”tyhjäksi” kertoo, ettei kaupunkilaisten löytämää ja vilkkaasti käyttämää keskeistä virkistysaluetta pidetä arvossa, joka sille kuuluu. Viemärityömaa tarkoittaisi viime vuosina rakennettujen, nuorten kaupunkilaisten suosion saavuttaneiden aktiviteettien loppua, ja työttömyyttä aluetta elvyttäneille nuorille yrittäjille kun ranta-alueen kesäkeidas ajettaisiin alas kahdeksi vuodeksi.

Miten kaupunki ylipäätään näkee Eteläpuiston kehittämisen puistona ja kaupunkilaisten osallistumisen tähän? Suunniteltu työmaatoiminta Eteläpuiston alueella olisi voimassa olevan asemakaavan vastaista, koska kyseessä on puisto. Silti hiekkakenttää on pidetty kaikki nämä vuodet hoitamattomana, hiekoitussorakasojen varastona, ja nyt työmaakäytössä.

Mitä kautta rekat kulkisivat hiekkakentälle? Menetettäisiinkö parkkialueen ja hiekkakentän välinen vankka puusto? Miten käy tämänhetkiselle kauniin puustoiselle rantaviivalle? Miten lupaus entiselleen saattamisesta mahtaa onnistua?

Eteläpuistoon kaavaillaan myös operointipaikkaa kaupalliselle helikopteriyritykselle (AL 7.5.). Tällainen suunnitelma ei sentään toivottavasti toteudu kun haitat punnitaan. Helikopterin jyrinä – enempää kuin viemäriputkityömaa raskaine kuljetuskalustoineen – ei sovi Pyhäjärven rantaan, luonnonsuojelualueen välittömään tuntumaan. Kehittymässä oleva virkistys- ja viheralueen tulevaisuus vaarantuu, ja on ristiriidassa Tampereen luonnon monimuotoisuusohjelman Lumo-hankkeen tavoitteille suojella kaupungin luontoalueita ja vesistöjä.

Eeva Leino

varapuheenjohtaja, Eläköön Eteläpuisto ry, Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut