Pienten ja keskisuurten yritysten asemaa alustataloudessa on vahvistettava

Euroopan unionissa viimeistellään digimarkkinasäädöstä ja digipalvelusäädöstä.

15.5. 4:30

Pienten ja keskisuurten eli pk-yritysten markkinointi ja myynti sekä välttämättömät liiketoiminnot pyörivät yhä enemmän alustapalveluiden, kuten hakukoneiden, pilvipalveluiden tai verkkoyhteisöpalveluiden, varassa.

Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan yli puolet yrityksistä arvioi olevansa riippuvainen alustapalveluista. Riippumattomia on vain 15 prosenttia yrityksistä.

Alustapalvelut ovat tyypillisesti yritysjättien tarjoamia. Alustayritykset, kuten Google, toimivat portinvartijoina monella talouden sektorilla. Alustoja käyttävien pk-yritysten kannalta tämä johtaa ajoittain epäreiluihin käytäntöihin sekä tarjolla olevien vaihtoehtojen vähäisyyteen.

Euroopan unioni viimeistelee parhaillaan digimarkkinasäädöstä ja digipalvelusäädöstä. Säädösten päämääränä on vahvistaa alustojen käyttäjien asemaa, karsia alustayritysten väärinkäytöksiä ja lisätä alustapalvelumarkkinoiden kilpailua. Tavoitteet ovat kannatettavia ja olemme niitä Suomen Yrittäjissä edistäneet.

Asetukset astuvat voimaan jo lähivuosina ja niitä sovelletaan sellaisenaan myös Suomessa. Viranomaisten on varmistettava pk-yritysten tietoisuus uusista säännöistä, jotka parantavat näiden asemaa alustojen käyttäjinä.

Alustat ovat tuoneet monet työkalut myös pienten firmojen ulottuville. Pk-yritysten edellytyksiä palveluiden käyttöön on silti yhä kohennettava. 70 prosenttia yrityksistä raportoi alustapalveluiden käyttöä estäviä tai haittaavia asioita. Tarvitaan koulutusta, toimivampia palveluita ja ymmärrettävämpiä sopimus- ja käyttöehtoja. Palveluntarjoajilla, yritysjärjestöillä, oppilaitoksilla ja viranomaisilla riittää kullakin työsarkaa.

Useimmiten pk-yritykset käyttävät alustapalveluita tiedon jakamiseen ja tallentamiseen sekä markkinointiin. Tuotekehitys ja tuotanto ovat harvinaisimpia käyttökohteita.

Alusta voi tarjota mahdollisuuden tuotteen tai koko liiketoimintamallin uudistamiseen. Pk-yrityksiä onkin kannustettava käyttämään alustoja myös innovointiin esimeriksi Business Finlandin toimesta.

Joonas Mikkilä

digi- ja koulutusasioiden päällikkö, Suomen Yrittäjät

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut