Teknologiaa ei pidä kehittää sitä hallitsevien ehdoilla – henkilökohtaista palvelua pitää olla saatavilla sitä tarvitseville

Digitalisaatio ja asioinnin sähköistyminen sopivat teknologiaa hallitseville, kirjoittaa Riitta Kuismanen.

14.5. 4:30

Kiitos hyvistä kommenteista Maria Nikkilä ja Pekka Rehn (AL 12.5.) kirjoitukseeni (AL 7.5.) Kuten kirjoititte, digihenkilöllisyys tuo mukanaan vastuuta käyttäjälle ja hänen tulee itse ymmärtää, miten se toimii. Siitä olemme samaa mieltä.

Kehittäminen ei pysähdy tähän. Valtionvarainministeriön sivujen mukaan hallitus kannattaa yhteiseurooppalaista ratkaisua digihenkilöllisyydelle ja siihen liittyvälle lompakkosovellukselle. Lompakkoon mahdollistetaan muidenkin tietojen kytkeminen, kuten terveystiedot ja pankkiasiat.

Digitalisaatio ja asioinnin sähköistyminen sopivat teknologiaa hallitseville. Ongelma ei katoa siinä vaiheessa, kun nykyinen teknologiaa heikosti hallitseva ikäryhmä poistuu keskuudestamme. Me kaikki vanhenemme ja kyky oppia uusia sovelluksia heikkenee sekä aiemmin opittu unohtuu. Vaarana on, että palvelujen ja tiedonkulun digitalisoituminen uhkaa sulkea osan väestöstä yhteiskunnan ulkopuolelle.

Teknisten sovellusten pitäisi olla eettisesti kestäviä myös vammaisille ja maahanmuuttajille. Edellyttävätkö järjestelmät sujuvaa kielitaitoa, riittävää kykyä hahmottaa digimaailman kokonaisuus, kykyä päivittää laitteisiin uusia sovelluksia ja tiedostaa mahdolliset tietoturvauhkat? Entä käsitystä siitä, mihin kaikkeen sitoutuu antaessaan sovellukselle luvan tietojensa käyttöön?

Erilaiset asiakasryhmät ja palvelutarpeet edellyttävät, että henkilökohtaista palvelua pitää myös olla saatavilla sekä riittävä perehdytys sitä tarvitseville. Teknologiaa ei pidä kehittää vahvojen ja teknologiaa hallitsevien ehdoilla.

Valitettavasti suurin tietoturvariski on juurikin meissä ihmisissä. Me erehdymme, unohdamme, emmekä hallitse nopeasti kehittyvää teknologiaa. Olemme myös helppo kohde tahoille, jotka haluavat käyttää saamaansa valtaa ja tietoa väärin ja omiin tarkoituksiinsa.

On oikeutettua kokea turvattomuutta tilanteessa, jossa tietoturvaloukkauksia on jo tapahtunut.

Riitta Kuismanen

aluevaltuutettu (kd.), Pirkkala

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut