Kotihoito on pirstaloitunut, kokonaisuutta ei tarkastele juuri kukaan

10.5. 5:00

Maikki Hämäläinen-Ylikahri pureutui juuri siihen ydinongelmaan, joka vallitsee jo nyt ja tulee paisumaan tulevaisuudessa. Kotihoidon tukeminen on pirstoutunut erityispalveluihin, joissa kokonaisuutta ei tarkastele juuri kukaan. Ei vanhuksen hoito ole vain lääkkeiden antoa tai verenpaineen mittausta ynnä muuta sairauksien hoitoa.

Lue lisää: Vanhushoivan henkilökunta liian hoitajapainotteista – avustavia työntekijöitä tarvitaan

Kotona asuvat ovat keskimäärin terveempiä kuin laitoksissa makaavat ikätoverinsa. Tavanomainen perusasioitten avustaminen, johon voi kuulua aterioiden syönnin tarkkailu, ruoka annosten toimitusten seuranta (ettei käy niin kuin monesti: laatikot homehtuvat syömättöminä) mahdollisesti pienet kodin tavanomaiset huollot, digipalvelussa avustaminen. Että arki toimii.

Tiedän monia tapauksia, joissa osaava monitaitoinen työtön olisi valmis tällaiseen vanhuksen auttamistyöhön, mutta todetaan ”ei pätevyyttä” kun paperit puuttuvat. Räikein tapaus oli kun henkilö oli kokki ja ompelija sekä erittäin motivoitunut auttamaan, mutta ”pätevyys puuttui”. Kuitenkin hyväksymme, että sairaalasta saatetaan kotiuttaa vanhus, vaikka siellä odottaa samanikäinen puolikuntoinen puoliso. Hän on ilmeisesti ”pätevä”.

Koulutus on hyvä mutta arjessa niin sanottu maalaisjärki vielä parempi. Omaishoitajatkin ovat juuri tätä kotiapua vailla, jolle voisi uskoa kokonaisvaltaisen kodinhoidon päiväksi ja luottaa, että henkilö katsoo ja havaitsee arjen asiat.

Toivottavasti Maikki Hämäläinen-Ylikahrin kirjoitus otetaan vakavasti. Korulauseet eivät nyt vanhusta auta vaan konkreettinen arjen apu.

Riitta Heuru

vanhusneuvoston puheenjohtaja, Huittinen

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut