Frenckelliä ei saa myydä – kuntalaisten kannattaa seurata tarkasti, mitä tapahtuu

10.5. 5:00

Emeritustoimittaja Olli Helen kirjoittaa (Moro 5.5.), että Frenckellin arvorakennus Tampereella on liian arvokas kauppatavaraksi, mitättömästä 14,3 miljoonan euron summasta. Olen tästä aivan samaa mieltä. Helen kirjoittaa omia kokemuksiaan Frenckellin historiasta, joita varmaan monella tamperelaisella on.

Lue lisää: Frenckell on liian arvokas huutokauppatavaraksi – 14,3 miljoonaa euroa on mitätön summa

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on antanut 12.4.2022 päätöksen, jolla se kumoaa kaupunginvaltuuston 17.5.2021 päätöksen. Kaupunki on perustellut kiireellistä Frenckellin rakennuksen myyntiä muun muassa vetoamalla virastotalon korjaushankkeeseen ja sen aikatauluun. Kiireelle ei ole ollut perusteita, sillä monta valtuuston kokousta ehtii olla vieläkin ennen kuin kauppa tulee kaupunkia sitovaksi.

Ehdollisen kauppakirjan mukaan rakennus myytiin 14,3 miljoonalla eurolla pöytälaatikkoyhtiö M/K Tampere IV Oy:lle, jolla ei ole mitään liiketoimintaa eikä omaa pääomaa; virastotalon korjauskustannusten arvioi on noin 55–60 miljoonaa euroa.

Olli Helen pitää hyvänä sitä, että tonttia ei myydä. Kauppakirja M/K Tampere IV oy:n kanssa tulee kaupunkia sitovaksi, kun asemakaavamuutos saa lainvoiman. Tässä onkin valtuutetuilla nyt tarkka paikka, kun asemakaavan muutosesitystä viedään valtuuston päätettäväksi.

Kaupungin päättäjäthän ovat viemässä Tamperetta Pohjoismaiden ykköselämyskeskukseksi. Asemakaavan muutoksen hyväksymisellä historiallinen alue tuhotaan ”elämyskeskuksen” temmellyskentäksi.

Valtuuston esityslista julkaistiin kaupungin nettisivuilla 11 päivää ennen valtuuston kokousta. Toisin sanoen valtuutetuille ja kuntalaisille ei annettu mitään mahdollisuutta perehtyä ja osallistua keskusteluun ennen valtuuston kokousta. Hallinto-oikeus ei ole ottanut kantaa siihen, että valtuutetuille ei ole annettu heidän pyytämiään tietoja (jotkut pyytäneet) vastoin kuntalakia ja kaupungin hallintosääntöä.

Kuntalaisten kannattaa seurata tarkkana, miten/millaista asemakaavamuutosta esitetään kaupunginvaltuustossa ja ketkä sitä kannattavat tai vastustavat.

Eeva Lahdensuo

Tampere

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut